De ce țânțarii îi ”iubesc” mai mult pe unii oameni

3

Sigur ați auzit de multe ori spunându-se ”Pe mine mă ciupesc toți țânțarii” sau, dimpotrivă ”Pe mine nu prea mă plac țânțarii.” Ei bine, oamenii de știință ne spun și de ce se întâmplă acest lucru, atâta vreme cât, potrivit statisticilor, circa 20% dintre oameni sunt ”preferați” de țânțari, în vreme ce alții nu cunosc atât de intens neplăcerea ciupiturilor.

Mosquito_bite_from_Flickr

 

O primă explicație pentru acest fapt referă la grupa sanguină. Din moment ce țânțarii ne ciupesc pentru a se hrăni cu proteine din sângele nostru, unele grupe sanguine sunt mai apetisante decât altele. Potrivit unui studiu, țânțarii îi vânează de două ori mai mult pe cei cu grupa zero decât pe cei cu grupa A, cei cu grupa B situtându-se undeva la mijloc. Totodată, circa 85% din oameni secretă un semnal chimic prin piele care indică grupa sanguină, în vreme ce restul de 15% nu transmit acest semnal, astfel încât țânțarii sunt mai atrași de cei care oferă acest indiciu, indiferent de grupa lor sanguină.

Un alt semnal ”luat în calcul” de țânțari este dioxidul de carbon emis prin respirație: astfel, printr-un organ specific, țânțarii pot detecta dioxidul de carbon emis de oameni chiar și de la 50 de metri distanță. Prin urmare, cei care respiră mai mult dioxid (de regulă, oamenii mai corpolenți) sunt mai ușor de detectat decât ceilalți, motiv pentru care, de exemplu, copiii sunt ciupiți mai puțin decât adulții.

Trebuie să mai știm că țânțarii își depistează victimele și pornind de la alte substanțe pe care le detectează, cum ar fi acidul lactic, acidul uric, amoniacul și alte asemenea substanțe din transpirație, fiind totodată atrași de persoane cu temperatură corporală mai mare. De exemplu, persoanele care fac mult sport secretă cantitatea de acid lactic din corp și au o temperatură mai ridicată, astfel încât devin pradă mai ușoară pentru țânțari. Factorii genetici influențează totodată cantitatea de acid uric emisă de o persoană, unii dintre noi devenind astfel mai ușor de găsit de către țânțari.

O altă cercetare indică faptul că anumite tipuri de bacterii care se regăsesc, natural, în pielea oamenilor, ne pot face mai apetisanți sau mai neinteresanți pentru aceste enervante insecte. Țânțarii sunt atrași mai degrabă de părți ale corpului cum ar fi glezenele și picioarele, acestea fiind zone unde coloniile de bacterii sunt mai numeroase și mai rezistente, atâta vreme cât țânțari preferă zone corporale mai bogate în aceeași specie de bacterii, nu într-o multitudine de specii.

Ei bine, aici chiar cred că ar trebui să fim atenți, dat fiind că berea ne poate face o pradă mai ușoară și mai bună pentru țânțari. Chiar și după o sticlă de 330 mililitri de bere, țânțarii ne pot depista mai ușor, însă cercetătorii nu-și pot explica însă de ce se întâmplă acest lucru. Până acum, supozițiile au vizat creșterea cantității de etanol din transpirație sau ridicarea temperaturii corporale, însă niciuna dintre aceste teorii nu a rămas până la urmă în picioare.

Surpsinzător, femeile însărcinate se dovedesc de două ori mai apetisante pentru țânțari decât alte persoane, acest lucru fiind explicabil prin doi factori: ele emit cu circa 21% mai mult dioxid de carbon și au o temperatură corporală mai mare decât a celorlalți.

Un alt factor care influențează atracția țânțarilor este culoarea hainelor pe care le purtăm. Aceste insecte se slujesc  nu doar de miros, ci și de vedere în alegerea victimelor. Dacă purtăm, astfel, haine în culori puternice (negru, albastru sau roșu, de pildă), suntem o pradăn mai ușoară pentru trompele înțepătoare.

Genetica este la rândul ei un factor important în alegerile țânțarilor, ea fiind responsabilă pentru 85% din variațiile de atractivitate ale oamenilor în fața țânțarilor. Deocamdată însă, nu putem schimba aceste gene pentru a ne extrage din meniul țânțarilor.

Acestea fiind spuse, data viitoare când veți bombăni la auzul bâzâitului, măcar veți ști de ce îi atrageți cu asemenea ardoare.

Sursa: Smithsonianmag

Foto: Wikimedia


Advertisment ad adsense adlogger