De ce suntem irascibili când este prea cald?

1

Lipsa somnului, deshidratarea şi restricţiile impuse activităţilor din cauza vremii prea fierbinţi duc la un rezultat deloc plăcut. Temperaturile prea ridicate nu mai sunt doar un disconfort, ci devin un factor cauzator de irascibilitate pentru oricine, spun oamenii de ştiinţă.

 

 

Zilele prea călduroase nu ne afectează doar din punct de vedere fizic, ci şi psihic, spune Nancy Molitor, din cadrul clinicii de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale a Şcolii de Medicină de la Universitatea Northwestern (SUA). Mulţi oameni resimt creşterea coloanei de mercur prin dureri de cap. „Vremea foarte caldă şi în special umedă este asociată cu creşterea reacţiilor violente şi agresive, precum şi cu o stare generală de disconfort psihic”, completează aceasta. Problema apare din cauza lipsei unui somn odihnitor, în temperaturi normale, din cauza deshidratării şi a privării de anumite lucruri sau a restricţiei de activitate – practic, suntem „ţinuţi” în interior mare parte a zilei, din cauza căldurii excesive de afară. Faptul că nu avem control asupra acestei situaţii ne face să devenim mai iritaţi, irascibili şi predispuşi spre acţiuni mai degrabă violente, impulsive, în perioadele de vară caracterizate de temperaturi foarte ridicate.

Sfatul specialiştilor este ca, în astfel de circumstanţe, să evităm să luăm hotărâri importante, pentru că ar putea fi afectate de această stare psihică proastă, generată de căldură. „Pot fi hotărâri care vor fi regretate mai târziu, aşa că mai bine nu le luaţi. Şi ţineţi cont de faptul că toţi suntem în aceeaşi oală, adică şi oamenii cu care lucraţi sau cei din jur sunt afectaţi, deci şi reacţiile lor au aceeaşi cauză”, explică Molitor. Există şi o categorie de persoane care, pe lângă disconfortul provocat de căldură, suferă şi de un anumit tip de anxietate de sezon, specifică anotimpului cald. Aceste persoane ajung să se simtă foarte deprimate sau chiar să încerce să se sinucidă, dacă lucrurile evoluează în extremă. Ele resimt căldura şi soarele ca fiind „imposibil de suportat” şi caută o evadare, de orice natură. Pentru a face faţă căldurii excesive şi problemelor psihice aduse de aceasta, ni se recomandă să ne hidratăm şi să ne ascultăm corpul; să facem mişcare dimineaţa devreme, când încă nu e foarte cald sau seara târziu, după ce soarele îşi pierde puterea; dacă luăm tratamente medicamentoase, să ne hidratăm suplimentar; cel mai important, spune Molitor, să conştientizăm faptul că valul de căldură va trece şi că noi trebuie să deţinem controlul asupra acţiunilor noastre.

 

Sursa: Discovery News


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger