Cercetătorii de la Şcoala de Ştiinţă Veterinară din Norvegia, au analizat modul în care şobolanii şi somonii răspund la produse alimentare modificate genetic şi au observat că OMG-urile ar putea fi responsabile pentru creşterea în greutate.
Flickr/fsgm
Într-o primă parte a studiului, un grup de şobolani a fost hrănit cu porumb modificat genetic pentru a dobândi rezistenţă în faţa dăunătorilor. Timp de 90 de zile, aceştia s-au îngrăşat lent şi au devenit mai corpolenţi decât cei care n-au avut OMG-uri în meniu. În plus, mâncau mai mult decât ceilalţi şi creşteau mai repede. Când şobolanii au fost hrăniţi cu peşti care mâncaseră la rândul lor porumb modificat genetic, rezultatele au fost identice.
Într-o altă parte a studiului, cercetătorii norvegieni au repetat schema cu somoni în loc de şobolani. Cei hrăniţi cu OMG-uri au devenit la rândul lor mai mari decât cei cu regim alimentar normal, mâncau mai mult, au dezvoltat o microstructură intestinală diferită, şi-au pierdut o parte din capacitatea de digerare a proteinelor şi au suferit modificări ale sistemului imunitar. OMG-urile nu au cauzat însă probleme de sănătate nici somonilor, nici şobolanilor.
Chiar şi aşa, scrie Fastcoexist.com, de la care puteţi afla mai multe detalii, rezultatele de mai sus sunt îngrijorătoare.
Un comentariu
fiul meu a consumat de f. mic, timp de 10 ani mălai modificat genetic. Nu am stiut , am aflat ulterior că toate soiurile de porumb din ţara de unde provenea mălaiul utilizat de noi sunt OMG-uri. La 12 ani măsura 193 cm. Era f. sănătos dar f. alergic la toate chimicalele. Nici măcar o lamă de gumă de mestecat nu tolera, nicio felie de chec cu afânători, nicio bomboană. după un şoc alergic asistenta i-a făcut fără să mi se ceară acorduL (sunt împotriva cortizonului sub orice formă) un hemisuccinat de cortizon şi din acel moment, deci de la 12 ani, nu a mai crescut niciun centimetru. După 18 ani alergiile i-au trecut dar nici nu a mai măncat mălai.