Indiferent de câte ori pe zi folosim căştile pentru urechi (ale telefonului mobil sau ale gadget-ului de pe care ascultăm muzică) şi de câte ori le aranjăm frumos, iar apoi le punem în buzunar sau în vreo cutie, cumva le găsim tot încâlcite, de fiecare dată când avem nevoie de ele. De ce se întâmplă acest fenomen enervant? Se pare că există o explicaţie, scrie Discover Magazine.
Mai mulţi fizicieni au testat cum reacţionează fire cu diferite grade de flexibilitate când sunt băgate într-o cutie. Ei au descoperit că, în numai câteva secunde, se pot forma noduri extrem de complexe, mai ales în cazul firelor mai flexibile, pe când la firele mai puţin flexibile (adică mai rigide) acest fenomen prezintă un risc mai mic de apariţie. Cu ajutorul datelor obţinute şi al unor simulări pe calculator, oamenii de ştiinţă au explicat tiparul după care este posibil să se formeze nodurile, după cum puteţi vedea în imaginea de mai jos.
“Factorii care produc această încâlcire spontană a firelor nu sunt foarte clari. Am realizat experimente cu fire puse în cutii şi am descoperit că a fost o chestiune de secunde până la formarea unor noduri complexe, adeseori. Am folosit teorii matematice pentru a analiza nodurile, dar comportamentul diferă”, explică fizicienii care au analizat problema, în funcţie de lungimea firelor şi de perioada de timp cât stau înghesuite într-un spaţiu precum buzunarul, o cutie etc. Aşa că nu vă mai enervaţi dacă de fiecare dată când puneţi mâna pe căştile din buzunar le veţi găsi încâlcite: este o lege a fizicii, trebuie să vă împăcaţi cu ideea!
Sursa şi foto: Discover Magazine
Puteţi citi şi:
Dronele, noul gadget pentru era selfie-urilor
Nu e de râs: 15 motive pentru care râsul poate fi periculos pentru noi