De ce sunt 5 milioane de copii cu vârsta sub 13 ani pe Facebook ?

0

De ce sunt cinci milioane de copii pe Facebook, dacă reţeaua interzice crearea unui cont celor cu vârsta sub 13 ani? Întrebarea analiştilor de la Reuters se bazează pe o cifră estimativă, în condiţiile în care numărul exact al copiilor cu conturi pe reţeaua de socializare menţionată rămâne un “mic secret murdar” al acesteia. Răspunsul, însă, nu este tocmai simplu: problemele pleacă de la uşurinţa cu care se pot păcăli sau evita cerinţele care limitează accesul.

 

 

Estimările provenite din studii variate spun că aproximativ 5,6 milioane de copii pre-adolescenţi (din care 3,5% din SUA) sunt clienţi ai Facebook, deşi compania susţine şi a susţinut mereu că aceştia nu au acces la site. Mai exact, la fel ca şi alte site-uri, Facebook interzice accesul celor sub 13 ani la site, potrivit unei legislaţii privind protecţia online a copiilor – actul COPPA. Acest act îşi propune să oprească comerciaţii de la a avea acces la informaţii personale, private, despre copii şi de la a folosi aceste informaţii pentru a crea mesaje publicitare specifice, transmise, apoi, acestor utilizatori copii. La multe site-uri, există măsuri de protecţie care cer acordul părinţilor pentru ca un copil să le poată utiliza şi există paşi speciali de securitate.

Facebook nu vrea să recunoască, însă, că, în mare parte, eforturile sale de a bloca accesul copiilor sub vârsta admisă la reţea nu funcţionează. Reprezentanţii companiei spun că limitarea accesului este explicită şi publică. Mai mult, compania a făcut progrese în a identifica copiii sub vârsta cerută (pre-adolescenţi) şi în a-i exclude, apoi, din reţea. Potrivit unui raport, Facebook elimină anual 800.000 de utilizatori cu vârsta sub 13 ani, cu ajutorul metodelor de analiză pe care le foloseşte (dar care nu sunt făcute publice). Din cei 5,6 de milioane de pre-adolescenţi de pe Facebook, se pare că mulţi îşi fac conturi cu ajutorul părinţilor.

Un test făcut de analiştii agenţiei de presă Reuters le-a arătat acestora că aproape orice copil poate păcăli cerinţele Facebook în materie de vârstă şi acces, chiar cu uşurinţă (oferă un an de naştere fictiv, care să îl facă mai mare decât vârsta limită). În mod ironic, acest lucru este facilitat copiilor chiar de către prevederile COPPA, care interzic companiilor să păstreze informaţii despre copii (cum ar fi date reale folosite pentru crearea unui cont de email, spre exemplu). Odată ajunşi în reţea, copiii sunt expuşi anunţurilor publicitare de orice fel, cum ar fi cele la produse alimentare bogate în grăsimi sau zahăr, adică exact acele reclame care, cel puţin în SUA, sunt tot mai des interzise în emisiunile sau pe canalele destinate copiilor.

 

Sursa şi mai multe detalii: Reuters

Foto: SouthbendTribune


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger