De ce sperma francezilor își pierde potența

0

Un studiu publicat în 2012 a arătat că populația masculină a Franței a suferit o scădere cu 30% a concentrației de spermă în perioada 1989-2005, scrie The Daily Beast. Aceiași cercetători care au realizat studiul și-au concentrat acum atenția asupra regiunilor franceze cu cele mai reduse niveluri ale calității spermei și au descoperit că pesticidele ar sta la baza problemei.

Pentru studiul din 2012, cercetătorii au analizat 26.600 de mostre de spermă prelevate de la bărbați de 35 de ani, de altfel virili, și au observat o scădere anuală cu 1,9% în concentrația spermei. La acea vreme, Joëlle Le Moal, autoarea principală a cercetării, spunea că rezultatele ar trebui considerate un semnal de alarmă serios în materie de sănătate publică și că fenomenul ar avea în spate factori de mediu, nu genetici. Studiul a fost completat recent. Le Moal și echipa ei au analizat aceleași mostre folosite inițial și au comparat trendurile din cele 21 de regiuni ale Franței metropolitane. Au observat că cel mai mare declin în concentrația spermei s-a produs în regiunile agricole Aquitaine, Midi-Pyrénées și Burgundy.

Cercetătoarea crede că reducerea calității spermei s-ar datora utilizării zilnice a pesticidelor de către bărbații care lucrează în sectorul agricol. Factori precum greutatea și consumul de tutun și alcool au fost scoși din ecuație, așa că singura explicație logică, spune Le Moal, trebuie să fie pesticidele, folosite într-o concentrație mult mai mare în regiunile cel mai afectate de declinul spermei. Cercetări anterioare au arătat că pesticidele afectează sistemul endocrin al bărbaților, care reglează producția de spermă, fenomenul fiind raportat în rândul americanilor, neo-zeelandezilor, indienilor, tunisienilor și israelienilor care lucrează în agricultură. Unele dintre aceste studii vorbesc de scăderi de chiar 50% între 1940 și 1990.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger