O nouă cercetare a observat o legătură biologică directă între singurătate şi sănătate şubredă. Singurătatea poate stârni un val de avarii în interiorul corpului uman, însă un plus de contact social poate stopa o parte din aceste efecte.
John Cacioppo, specialist în psihologie socială la Universitatea din Chicago care studiază efectele biologice ale singurătăţii, a observat că aceasta din urmă este asociată cu întărirea arterelor (ceea ce conduce la o tensiune arterială ridicată), cu inflamarea şi chiar cu dificultăţi în ceea ce priveşte învăţatul şi memoria. Chiar şi musculiţele drosofila, atunci când sunt izolate, au o sănătate mai proastă şi mor mai repede decât cele care interacţionează, ceea ce poate sugera, spune Cacioppo, că implicarea socială ar putea fi o trăsătură de la natură.
Psihologul a mai observat că organismele oamenilor singuri au mai puţine scuturi în faţa virusurilor şi a altor invadatori. În cazul persoanelor singure, care văd lumea ca pe un loc plin de ameninţări, sistemul imunitar alege să se fixeze pe combaterea bacteriilor decât pe ameninţările virale. Fără o protecţie antivirală adecvată şi fără anticorpii produşi de organism împotriva anumitor boli, o astfel de persoană are o capacitate mai redusă de a lupta cu cancerul şi cu alte afecţiuni. Oamenii izolaţi social prezintă o rată a mortalităţii mai ridicată şi rate mai mari de cancer, infecţii şi afecţiuni cardiace.
Singurătatea sporeşte nivelul de cortizol, un hormon al stresului, şi tensiunea arterială, un studiu arătând că izolarea socială poate împinge tensiunea arterială până în pragul atacului de cord sau al celui cerebral. Totodată, ea poate distruge calitatea somnului, şi asta pentru că oamenii izolaţi social se trezesc mai des în timpul nopţii şi petrec mai puţin timp în pat dormind. Problema e că oamenii singuri au tendinţa să-şi conoteze negativ interacţiunile sociale şi să-şi creeze impresii mai proaste despre oamenii pe care îi cunosc.
Mai multe detalii puteţi citi pe Livescience.
Foto: Flickr/Pickle Queen
2 comentarii
Pingback: Patetic | SocialButterfly
PARE logic, însă, când ești FIXAT(-Ă) pe jucarea propriei vieți pe O CARTE?…