De ce seamănă stăpânii cu câinii lor

0

Nu doar din 101 Dalmațieni am aflat că stăpânii se aseamănă cu prietenii lor canini, atâta vreme cât e de ajuns să petreci câteva ore pe bancă în parc, observându-i pe cei care-și scot la plimbare cățeii. Oamenii de știință nu au un răspuns univoc la această problemă, însă au realizat mai multe studii de-a lungul timpului care atestă faptul că există o corelație între aspectul stăpânilor și cel al cățeilor pe care îi au aproape.

f4d348b7c

Cercetările despre benficiile pe care animalele de companie le aduc stăpânilor sunt multe, printre care cele care atestă efectul pozitiv asupra sănătății stăpânilor sau cele care confirmă că animalele de pot face la fel de mult bine ca și prietenii umani. Însă nu la fel de numeroase sunt studiile care să analizeze efectul oamenilor asupra sănătății animalelor de companie; cu toate acestea, există date care arată că obezitatea nu s-a răspândit doar în rândul oamenilor la cote alarmante (studiul referă la Statele Unite), ci și în rândul patrupedelor din casele oamenilor. De altfel, oamenii de știință au observat încă din anii 70 această tendință, ca cei mai mulți căței obezi să fie deținuți de stăpâni supraponderali.

În ceea ce privește asemănarea dintre stăpâni și patrupede, ea a fost amplu documentată, fără a se găsi o singură explicație. De pildă, în cadrul unui experiment, în care oameni necunoscuți au fost rugați să potrivească imaginile stăpânilor cu ale câinilor aferenți, s-a constatat că cei mai mulți făceau asocierile corecte aproape de fiecare dată, arătând astfel că la mijloc nu era o simplă potrivire accidentală. De asemenea, mai există ipoteza potrivit căreia oamenii sunt atrași de animale care le seamănă, lucru demonstrat, printre altele, de o cercetare în cadrul căreia s-a constatat că tinerele cu părul lung considerau atrăgători căței cu blana lungă și urechile mari, cum sunt cockerii spaniel sau cei din rasa beagle, în vreme ce femeile cu părul scurt îi declarau mai frumoși, mai inteligenți și mai prietenoși pe cățeii cu urechile scurte și ascuțite. Într-un alt studiu, s-a constatat, de exemplu. că oamenii cu o personalitate mai dură preferau câinii din rase mai agresive.

Pe lângă aceste manifestări ale legii atracției, mai intervine și faptul că animalele de companie au tendința de a-și imita stăpânii. În 2011, s-a realizat un experiment în cadrul căruia s-a observat că acei căței obișnuiți să deschidă ușa preferau metoda de deschidere a ușii folosită de stăpâni, chiar dacă li se ofereau recompense pentru deschiderea ușii prin alte metode. Totodată, s-a constatat că, deși căscatul este contagios și în rândul cățeilor, e mult mai probabil ca aceștia din urmă să caște după ce-și văd stăpânul făcând asta, decât atunci când văd un străin căscând. Nu în ultimul rând, o cercetare scoate la iveală un lucru destul de surprinzător: oamenii împart cu partenerii lor canini mai multe bacterii de piele decât împart cu propriii copii.

Sursa: The Atlantic

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger