La cerera cotidianului Adevărul, INSCOP Research a realizat un studiu referitor la ”Temerile românilor, sursele protejării și criza reprezentării.” Barometrul, realizat în perioada 7-14 noiembrie, a fost făcut pe baza unui eșantion de 1.055 de persoane. Potrivit acestuia, ”românii sunt puternic apăsaţi de presiunea problemelor economice cotidiene, de imposibilitatea de a vedea o sursă a rezolvării problemelor în stat, în comunitate, totul sub cupola unei uriaşe crize a reprezentării democratice a unei populaţii în viziunea căreia, salvarea nu o mai poate aduce decât propria persoană, familia sau Dumnezeu.”
Sondajul arată că cele mai mari temeri ale românilor sunt:
- deteriorarea stării de sănătate a membrilor familiei (51,8% se tem foarte mult, 29,1% se tem mult de acest lucru);
- creşterea preţurilor la alimente (50,1% foarte mult, 30,6% mult);
- creşterea taxelor şi impozitelor (50% foarte mult, 29,6% mult);
- creşterea preţurilor la energie, combustibil, gaz (49,9% foarte mult, 30,7% mult);
- scăderea veniturilor familiei (46,6% foarte mult, 31,5% mult).
După cum se poate observa, principalele temeri ale românilor se leagă de subzistența materială și socială, pe primul loc aflându-se, altruist, probleme legate de sănătatea celor apropiați. Sănătatea personală se situează mai jos în ”topul” fricilor, după cum urmează:
- sănătatea proprie (46,5% foarte mult, 26,3% mult);
- teama de limitare a accesului la tratamente şi medicamente (39,4% foarte mult, 32,7% mult);
- teama de prezenţa pe piaţă a alimentelor care afectează sănătatea (36,3% foarte mult, 35,6% mult).
Este important de menționat că 64,7% dintre români sunt îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi de degradarea mediului înconjurător (poluare, despăduriri etc.). ”Inundaţiile care au afectat cu regularitate ţara noastră în ultimii ani şi dezbaterea din jurul cazului Roşia Montană au creat probabil preocupare şi îngrijorări sociale în jurul temelor ecologiste,” mai arată barometrul, disponibil aici. 28,8% dintre români se tem foarte mult şi 33,3% mult de nerespectarea drepturilor cetăţeneşti, iar 22,1% se tem foarte mult şi 31% mult se tem de aplicarea defectuoasă/preferenţială a legilor.
În ceea ce privește sursele protejării, barometrul arată că românii se încred cel mai mult în forțele proprii, în familie și în Dumnezeu, statul și societatea nenumărându-se printre garanțiile siguranței. Potrivit barometrului comandat de Adevărul, sursele protejării, în viziunea românilor, sunt următoarele:
- propria persoană (90,7%);
- familia (89,3%);
- Dumnezeu (83,3%);
- Biserica (55,9%);
- grupul de prieteni/colegi (55,8%);
- medicii (53,1%);
- comunitatea (45,5%);
- Justiţia (27,5%);
- mass-media (20,3%);
- instituţiile statului (19,5%);
- organizaţiile societăţii civile (16,4%);
- instituţii şi organizaţii internaţionale (14,7%);
- firme private (12,4%);
- reprezentanţii aleşi ai populaţiei (parlamentari, primari, consilieri) – (11,6%).
Sursa: Inscop.ro
Foto: Ziarelive.com
6 comentarii
🙁
and things are getting even “better”…. 🙁
“Pretul va creste cu 120%.O casa medie consuma gaz iarna cam de 600 de lei pe luna(inclusiv aragaz si apa calda).Factura va fi de aproximativ 1350 lei pe luna.Cine va mai putea sa plateasca din moment ce salariul minim net este de 600 de leo pe luna.Asta este genocid,si se face pentru a tripla profiturile nemtilor si francezilor.UE nu inseamna numai preturi europene,inseamna si salarii europene insa cu noi nu s-a intamplat asa.Nu cred ca ar mai trebui sa acceptam asemenea conditii ce duc spre dezastru.”
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/ce-impact-are-liberalizarea-in-factura-la-gaze-189381.html
Se tem de taxe si impozite pe care un le mai pot duce,luxul alesilor ne aduce noua saracia in casa
ucrainienii is mai destepti:)