De ce se lovesc păsările de turbinele eoliene?

0

Păsările nu au ochi de vultur până la urmă, cel puțin potrivit unui nou studiu care arată că zburătoarele se lovesc de turbinele eoliene și de stâlpii de electricitate pentru că nu se uită pe unde “merg”, informează Telegraph.

Profesorul Graham Martin de la Universitatea din Birmingham spune că păsările mari de pradă și păsările de mare sunt, in mod special, vulnerabile și se izbesc de structurile făcute de om. Noul studiu, publicat în revista Ibis, sugerează că motivul pentru care păsările sunt sensibile este că acestea au evoluat în sensul de a urmări mișcările din lateral și prada de pe pământ, și nu se uită înainte.

“Noi avem doi ochi în fața capului și cea mai bună vedere este înainte, dar nu este și cazul păsărilor. Cea mai bună vedere a lor este laterală sau în jos”, explică profesorul.

Acesta recomandă ca pentru evitarea coliziunilor, constructorii de parcuri eoliene ar trebui să distragă atenția păsărilor cu capcane pe sol sau prin sunete.

“Oamenii au încercat să rezolve problema abordând-o dintr-un punct de vedere uman, dar trebuie să vedem ce funcționează pentru anumite animale, chiar pentru anumite specii”, spune Graham Martin.

Conservaționiștii salută rezultatele studiului, acestea fiind o oportunitate de a reduce numărul de decese în rândul păsărilor în același timp cu sprijinirea energiei regenerabile.

Foto: Flickr / _gee_

Citiți și:

Cea mai bătrână pasăre din SUA este un albatros de 60 de ani

Ecologia acustică: Sănătatea ecosistemului se măsoară prin sunete

Energie 100% regenerabilă până în 2030. Unii spun că se poate

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger