De ce să ne spălăm pe mîini după urinare

0

Societatea Americană de Microbiologie a testat un bol cu alune de pe tejgheaua unui bar. S-au găsit cîteva zeci de tipuri de urină. O treime dintre bărbaţi nu se spală pe mîini după ce folosesc toaleta. În cultura populară americană există de cîţiva ani o mişcare de rezistenţă împotriva standardelor clasice de igienă. Obligaţia de a face duş în fiecare zi şi de a folosi săpunul şi șamponul de fiecare dată e văzută de mulţi ca o exagerare puritană.

Se știe acum că dușurile nu omoară bacteriile, ci doar le mută dintr-o parte în alta a corpului. În plus, apa fierbinte, săpunul și bureții abrazivi îndepărtează celulele moarte de pe piele și le expun pe cele vii, ceea ce le face mai vulnerabile.

Spălatul pe mîini după urinare e o obligație și mai controversată decît dușurile. De ce e atît de important să te speli pe mîini după ce ți-ai atins penisul foarte frugal, numai cu vîrfurile degetelor? Ce se poate întîmpla dacă ești de obicei curat și porți lenjerie curată? Dacă penisul e atît de radioactiv, cum de nu e considerat sexul oral o practică sinucigașă? Într-un număr al revistei Vice dedicat restaurării masculinității bărbaților, ignorarea spălatului pe mîini după ce ai folosit toaleta e recomandată ca o chestiune de onoare.

Microbiologii au însă un răspuns clar la aceste întrebări: transpirația perianală. Zona perianală e acea porțiune află chiar lîngă rect înecată în bacterii fecale. Folosirea hîrtiei igienice, fără spălare, e numai un gest estetic, care ne dă iluzia că suntem curați. Cînd începem să transpirăm, chiar și puțin, transpirația din zona perianală e absorbită de textila lejeriei intime și ajunge la organele genitale. Bacteriile fecale se mută astfel, la o simplă atingere, pe degete și apoi intră în alunele de pe tejghea.

Totuși, de ce nu e sexul oral o problemă? Saliva e plină de compuși antibacterieni, în plus, ajunge în stomac, unde e luată în primire de acizii din enzimele digestive. Contactul direct cu penisul, spre deosebire de ingerarea alimentelor purtătoare de bacterii fecale, e inofensiv. Una peste alta, microbiologii  spun că totuși, dacă ignorarea acestei practice igienice ar fi avut consecințe atît de grave, s-ar fi aflat pînă acum.

 


Comments are closed.

Advertisment ad adsense adlogger