De ce e bine să le dai femeilor cadouri jalnice

2

Și bărbaților să le iei cadouri OK – bărbații care primesc cadouri de mîntuială, prea ieftine sau evident puțin gîndite și simțite au brusc impresia că nu aunt compatibili cu partenerele lor și văd viitorul relației în culori sumbre. Ceea ce știm cu toții – dar de ce e bine să le cumperi femeilor astfel de cadouri?


 

Se pare că femeile care primesc astfel de cadouri devin mai încrezătoare în relație decît cele care primesc cadouri frumoase.
Ce? Cum?
Pe PsyBlog a apărut un studiu care confirmă această ciudățenie. Se pare că un cadou prost le face pe femei să se teamă pentru soarta relației, cu condiția ca aceasta să merite cît de cît (în cazul relațiilor subțiri, efectul e altul). Teama le determină pe femei să încerce să protejeze relația și de aici mecanismul mental care transfigurează gestul stîngaci într-un moment pozitiv. De cîte ori n-ați auzit femei povestind amuzate, cu afecțiune, despre cadourile stupide ale partenerilor?  Era așa de pierdut și drăguț cu mizeria aia în mînă…Exact despre asta e vorba.
Dar înainte să dați o fugă la supermarket să-i cumpărați partenerei o mătură sau, mai șic, un fier de călcat, gîndiți-vă că experimentul se rezumă la reacția imediată. În timp, greșelile se adună undeva, nimic nu e uitat, nimic nu se iartă.

 

 

 


2 comentarii

 1. Cam jalnica traducerea articolului original, daca nu chiar mizerabil adaptata unei realitati romanesti.

  Concluzia originala zicea cam asa: “The real lesson is that women are more motivated than men to marshal psychological defence mechanisms to protect against the damaging effects of poor gifts. Over the long-term the story is likely to be the same for both sexes: bad gifts damage relationships by chipping away at their heart; the feeling that in this big, bad world you’ve found someone who really understands you, and knows what you like.”
  In traducere libera, si pentru tot prostul: “Lectia reala este ca femeile sint mai motivate decit barbatii sa-si activeze mecanismele de aparare psihologica pentru a se proteja de efectele daunatoare ale cadourilor proaste. Pe termen lung povestea este foarte probabil aceeasi pentru amindoua sexele: cadourile proaste dauneaza relatiilor prin distrugerea bazei lor; sentimentul ca in lumea asta mare si rea ai gasit pe cineva care chiar te intelege si stie ce iti place.”

  Cu alte cuvinte, articolul original sugereaza ca femeile sint mai ingaduitoare cu greselile initiale sau pur accidentale. De aici pina la concluzia ca femeilor le-ar place cadouri jalnice e… o prapastie.

  • Captain Planet on

   Cris, am spus-o de multe ori in textele noastre – sa luam toate aceste studii cu un gram de sare. Acest caveat se vede de altfel si in stilul articolelor, sceptic, ironic, cu precautii de genul “se pare ca”. Cind formulam opinii sau discutam fapte bine documentate, sintem mai sententiosi, dar in cazul studiilor de psihologie experimentala sau stiinte sociale, adica orice domeniu mai fuzzy, pastram distanta. Nu le selectam/traducem cu intentie didactica, sintem siguri ca nici un cititor inteligent nu-si modeleaza viata dupa asa ceva si bine face. E mai degraba un interes pur intelectual, in special in cazul studiilor contra-intuitive, cum e acesta de mai sus – ne place cum rasuceste mintea (si inertiile de gindire), ca un koan zen, si speram ca aceeasi placere o are si cititorul. E si un fel de a ne aminti ca sintem fiinte mai complicate decit ne descriu discursurile noastre zilnice conventionale. Sigur, pentru aceasta reamintire ar fi de ajuns literatura, care a spus si spune toate astea inainte sa le redescopere stiintele sociale, dar cine mai are rabdare pentru literatura?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger