De ce s-au îngrășat americanii

1

Deocamdată, ne permitem să vorbim cu dispreț despre epidemia de obezitate americană, dar cîndva în viitorul nu foarte îndepărtat o să ni se întîmple și nouă același lucru. Sunt multe teorii care încearcă să explice această tendință, dar una dintre ele pare să stea cel mai bine în picioare și e confirmată de statistici: americanii se îngrașă pentru că mănîncă prea mult.

 

Între 1977 și 1996 bărbații americani și-au crescut numărul de calorii din dietă cu 268 de unități, iar femeile cu 143. Creșterea e cauzată de revoluția tehnologică în prepararea mîncării. Noile metode de procesare a hranei au facilitat rapiditatea consumului și diversitatea mîncării, astfel că acum e mult mai ușor să mănînci de mai multe ori pe zi decît era în anii 70. Snacksurile, în combinație cu sedentarismul, au contribuit și ele la această tendință.

Și pentru români prepararea hranei ia din ce în ce mai puțin timp, ceea ce le permite să mănînce mai mult și de mai multe ori pe zi. O soluție pentru amînarea epidemiei de obezitate ar fi conservarea vechilor metode de obținere a mîncării, așa cum le-am învățat de la bunicile și mamele noastre, diferența fiind că acum, dinamica socială fiind alta, și bărbații ar trebui să se implice mai mult în această activitate.


Un comentariu

  1. Sigur, poate ar fi bine de amintit ca, dincolo de disponibilitate mai intervine si optiunea personala. Daca iti place sa mananci zilnic doner kebab, hamburger si in general carne hiperprocesata in detrimentul cerealelor integrale, a legumelor si a fructelor nu poti sa dai vina pe societate. Ce e mai usor, sa mananci o saorma sau un mar? Un Big Mac sau o rosie? Sa calesti o varza sau sa rotisezi un ciolan?
    Mai departe, e adevarat ca rezultatul politicii alimentare din America te imbie sa halesti mizeria moderna mai degraba decat mancarea normala: Un meniu XXL la MCDonalds costa mai mult decat un broccoli si 3 cepe, asa ca toti prefera sa se umfle cu grasimea hiperprocesata si monoglutamata decat sa manance o leguma chioara.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger