De ce renul Rudolf avea nasul roșu. Explicația științifică

5

Nu știm câți dintre voi v-ați întrebat de ce Rudolf, renul despre care poveștile spun că l-ar duce pe Moș Crăciun la treburile lui, avea nasul roșu și strălucitor. Cert e că unii oameni de știință au văzut în asta o mică enigmă pe care s-au simțit daori s-o elucideze.

 

Un grup de cercetători de la Erasmus Medical Center din Rotterdam au publicat de curând un studiu în care tratează foarte serios această problemă, ajungând la concluzia că roșeața nasului lui Rudolf se datorează unei concentrații extrem de mari de vase de sânge în zona nazală. După câte s-ar părea, renii au cu 25% mai multe capilare decât oamenii. ”În zonele cu climat rece, dar și când se află sus, în atmosferă, trăgând la sania Moșului, accelerarea fluxului sanguin din nas îi ajută să se încălzească,” spune profesorul John Cullen, citat de NBC News.

Chiar dacă sună greu de crezut, cercetătorii olandezi au măsurat cu ajutorul unor instrumente foarte sofisticate vasele de sânge din nasurile renilor și cele ale oamenilor. Unul dintre cei doi voluntari umani a fost examinat după ce a inhalat 100 de miligrame de cocaină, dacă e să-i credem pe cuvânt pe autorii experimentului. Cert e că acum există dovezile științifice potrivit cărora înroșirea nasului e facilitată de vascularizarea bogată a acestei zone, lucru care îi ajută pe reni să reziste la temperaturi foarte scăzute.

Sursa: NBC News


5 comentarii

  1. Pingback: Omizi cocainomane și reni pe ciupercuțe. Cu ce se droghează animalele | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: Omizi cocainomane si reni pe ciupercute : Droguri Legale

  3. Măsurând vascularizarea la om și la ren era evident că voi avea rezultate diferite. Puteam naște un articol din asta indiferent de rezultate. De fapt se pare că a și apărut unul. Ăsta e articol pentru magazinul duminical.De fapt se pare ca de un timp, dacă e implicat și un profesor sau mai mulți, neaparat trebuie să devină și articol. Sistemele sociale crapă, economia e praf, și oamenii de știință au aflat răspunsul la întrebarea care și-au pus-o singuri… de ce e roșu nasul renului. C’mon…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger