De ce regretă românii comunismul

44

Mai mult de două treimi dintre români cred că înainte de 1989 se trăia mai bine şi aproape jumătate l-ar alege pe Ceauşescu preşedinte. Se spune că rezultatul acestor sondaje s-ar datora crizei economice sau nostalgiei după anii tinereţii, memoriei selective (românii uită mizeriile acelei epoci şi îşi amintesc numai părţile bune) sau superficialităţii răspunsurilor. Se spune şi că rezultatul e chiar o consecinţă a îndoctrinării comuniste, că românii n-au scăpat de sechelele propagandei. Şi totuşi, dincolo de mizeriile acelei epoci, exista o trăsătură a societăţii care s-a pierdut şi care se pare că e fundamentală pentru fericirea oamenilor. Şi nu numai a oamenilor.

de Dan Sociu

Într-o carte numită De ce, aproape întotdeauna, societăţile egalitare se descurcă mai bine, epidemiologii Richard Wilkins şi Kate Pickett încearcă să demonstreze că inegalitatea socială, indiferent de PIB-ul unei ţări, e problema numărul 1 a unei societăţi. Datele procesate de aceştia arată că aproape orice problemă a societăţilor moderne, problemele de sănătate, violenţa, drogurile, obezitatea, lipsa vieţii comunitare, bolile pishice, stresul, infracţiunile etc. sunt mai frecvente în ţările unde diferenţele dintre oameni sunt mai mari. Rata bolilor mentale, a obezităţii clinice, a criminalităţii e de cinci ori mai mare în societăţile inegale decît în cele în care diferenţele dintre indivizi sunt mai mici şi acestea îi afectează în aceeaşi măsură pe bogaţi ca şi pe săraci.


Oamenii, ca şi alte primate, sunt sensibili la poziţia lor pe scara socială. De cîte ori ne comparăm poziţia în societate cu cea a altora, ne simţim ameninţaţi, iar nivelul de cortizol, un hormon al stresului, creşte. Eliberarea cortizolului creşte tensiunea şi nivelul zahărului din sînge, conducînd la multiple probleme de sănătate. Primatele aflate pe o treaptă socială inferioară sunt mai predispuse la arteroscleroză şi boli cardiovasculare. Stresul provoacă aceleaşi simptome şi la oameni, iar creşterea cortizolului predispune anumiţi indivizi la boli psihice şi la comportament violent. Acelaşi mecanism grăbeşte instalarea pubertăţii, aceasta fiind o posibilă explicaţie pentru sexualitatea prematură şi numărul crescut de sarcini premature din societăţile inegale precum SUA sau Marea Britanie. Stresul se transmite şi la fetuşi, ceea ce poate duce la probleme de dezvoltare fizică şi emoţională. Acelaşi tip de stres, provocat de inegalitatea socială, poate influenţa consumul de droguri. Creierul primatelor de pe treptele de sus ale ierarhiei secretă mai multă dopamină, de unde şi senzaţia de bine dată de putere, în vreme ce primatele de pe treptele inferioare trebuie să recurgă la stimulente artificiale (inclusiv cocaina, în cazul maimuţelor care au acces la aşa ceva).

În societăţile inegale respectul de sine e mai scăzut şi aspiraţiile copiilor, ca şi motivaţia acestora scade. Şcolile particulare şi inegalitatea de şanse sunt responsabile pentru aceste fenomene.

Pentru că nimeni nu vrea să fie mai prejos decît alţii şi pofta de lux e virală. Cu cît creşte luxul pe treptele superioare ale ierarhiei sociale, cu atît se afundă mai mult mult în datorii ceilalţi. În 1998, economia Americii a cunoscut cea mai înfloritoare perioadă a sa din istorie. Şi totuşi, o familie din 68 a dat faliment, de patru ori mai multe decît la începutul anilor ’80, cînd inegalitatea nu era atît de pronunţată. În statele în care inegalitatea socială e mai mare, americanii s-au îndatorat cel mai mult pentru a ţine pasul cu cerinţele sociale. Orele de muncă s-au înmulţit şi în aceeaşi măsură a crescut violenţa domestică. Una dintre campioanele egalităţii sociale, Suedia, a stat multe decenii şi în topul celor mai sănătoase ţări, din toate punctele de vedere. În ultimii ani, de cînd dreapta politică a început să-şi impună din ce în ce mai mult principiile, miracolul scandinav şi-a mai pierdut din aură.

Înainte de ’90, în România, diferenţele sociale erau relativ mici, dar societatea era închisă şi indivizii aveau prea puţină putere de decizie. Sugestia lui Richard Wilkins şi a lui Kate Pickett e că o societate echilibrată ar trebui să tindă spre împăcarea acestor nevoi. Indivizii nu pot pretinde că trăiesc într-o autonomie totală faţă de restul societăţii. Orice decizie a celor de pe treptele superioare ale ierarhiei sociale îi influenţează pe toţi ceilalţi. Această idee o redefineşte şi pe cea de responsabilitate. Să porţi la mînă un ceas de 50 000 de euro (sau să etalezi un brad de Crăicun de 11 milioane de dolari, precum cel din fotografia de mai sus) nu e doar un gest de prost-gust, e o acţiune antisocială. Care la un moment dat se întoarce şi împotriva ta.

FOTO: EPA

Tags:44 de comentarii

 1. L’errore piu’ grande dei regimi comunisti e’ stato quello di un non equa redistribuzione della ricchezza del paese ed il terrore poliziescoche, ove ci fossero stati, avrebbe consentito la sua sopravvivenza per centinaia di anni. Mi sembra naturale che i piu’ bisognosi oggi rimpiangono il comunismo, come possono vivere in questo tipo di economia con 150 euro al mese? Oggi le cose ci sono, le vedono ma non possono comprarle, prima non c’erano e amen. Sbagliati quindi sia il prima che il dopo. Si dira’ …ma ora c’è la liberta’!! E che se ne fa della liberta’ un povero pensionato di brasov che non puo’ neanche accendere il riscaldamento perche’ non ha soldi? Sta al freddo come al tempo del comunismo quando erano gli altri a non accenderlo. Morale? muore di freddo ora come allora, e la liberta’ non tiene caldi o a pancia piena. e costituzioni dei paesi sono pien di frasi ad hoc quella italiana (la mia) dice che ogni cittadino ha diritto ad una esistenza LIBERA E DIGNITOSA .Liberta’ quindi ma anche dignita’ e cioe’ lavoro che consenta di vivere, mangiare ed essere dignitosi, e a non rovistare nella spazzatura per mangiare gli avanzi ( mi immagino quali) degli altri. Ma tutto questo chi comanda anche se prima lo condicideva nel momento di applicarlo se ne scorda. Vince il suo particulare, òa sua fame di gloria e soldi e degli altri chi se ne frega? Rivoluzione,rivoluzione rivoluzione. o ci trattano tutti da uomini liberi e dignitosi o venissero loro un mese a casa nostra a vivere come noi, e poi non tornare a fare i politici, o a farlo con i soldi che guadagna un pensionato. La carica elettiva e’ una opportunita’ per mettersi al servizio degli altri e non per ingrassare se stessi.
  Basta cosi’ e’ uno sfogo.

 2. Lasind la o parte poezia de papagal dresat cu “sechelele propagandei comuniste” articolul atinge pe fond aspecte serioase si cine stie sa citeasca printre rinduri intelege ca esecul capitalismului e asa de flagrant ca nici macar un ziar eminamente de dreapta nu mai poate musamaliza situatia. Constatam si ESECUL USTURATOR al propagandei animalice ANTI-COMUNISTE din ultimii de 21 ani. Puteti sa va trageti palme, mercenari psudo-intelectuali de la asa-zisul institut de cercetare a “crimele comunismului” (!sic). De Tismaneanu, Liiceanu, and Co nu mai spun nimic, mi-e jena de jena lor ….

 3. Majoritatea indivizilor care susţin că în perioada comunistă pe timpul lui Ceauşescu se trăia mai bine fac o greşeală capitală. Corect trebuie spus;
  – Pe timpul lui Iliescu- Băsescu se trăieşte mult mai rău decât pe timpul lui Ceauşescu. Pe Ceauşescu îl regretă numai românii care au avut funcţii mari atunci şi au trăit bine (securitatea, nomenclatura)care reprezentau 10-20% din populaţie. Cât priveşte comunismul, care timp de 45 de ani(1945-1989) a fost considerat atât în America cât şi Europa, cel mai odios sistem totalitar, exclude orice comparaţie cu sistemul democratic, care ar fi trebuit să fie astăzi în România. Dar cum în România, comuniştii au devenit profesori pentru a-i învăţa pe români ce este democraţia, au realizat un talmeş balmeş, puţin comunism, puţin democraţie şi multă mizerie.
  Cei care susţin că pe timpul lui Ceauşescu a fost mai bine decât sub Ceauşescu, ar fi mai bine, să găsească o ţară în Europa unde se trăieşte mai rău decât în România de astăzi.

  • sant muncitor si PE VREMEA LU CEAUSECU A FOST MAI BINE DE 1000 DE ORI TOTA LUMEA AVEA UN LOC DE MUNCA NU AVEA TAXE DE PLATIT PREA MARI AVEA O LOCUINTA SCOALA,VACANTA LA MUNTE AU MARE SI NU ERA STRESAT CA POATE A AJUNGA LA 50 DE ANI SI SA NU GASEASCA DE MUNCA SI FRIGIDERUL ERA TOT TIMPUL PLIN INGURUL LUCRU NU AVEM CUM SA PLECAM IN ALT TARA

   • bre,tu ai fost ori in organizatia de baza,ori la sindikat;altfel ti-ar veni greu sa accepti sa stai intr-un dormitor-apartament-beton,sa vezi un nes la 2 ani,portocale de sarbatori doar daca cineva din familie avea vreo delegatie intr-un oras mare,etc.pe cind voi,astia de la nomenklatura,aveati lada de bere de la partid-de sarbatori,magazinul partidului,bilete cu preturi preferentiale la tratament in statiuni-si-cel mai important,nu purtati nici o responsabilitate,ca de orice raspundea sefu’;si acum asta va termina-responsabilitatea personala-lucrezi-ai,puturoshesti-nu ai ce pune pe masa;acum nu STAI la servici ci trebuie sa lucrezi,trebuie sa ai responsabilitatea prioritatilor in a decide ce faci cu banii pe care-multi sau putini-ii ai–aici e buba si va pare rau dupa epoca lu’ceashka;

  • Aveam 27 de ani in 1989 si imi doream sa-l vad impuscat pe Ceausescu iar pe ceilalti guvernanti, pe aproape toti, in inchisoare. Astazi imi este rusine ca am iesit in strada si am luptat, efectiv, pentru rasturnarea celui mai eficient regim pe care l-a cunoscut Romania in evolutia sa mult intarziata fata de statele occidentale. Acum am posibilitatea sa fac comparatii si sa emit judecati de valoare mult mai pertinente decat in ’89. Acum vreau reintroducerea pedepsei capitale si condamnarea la moarte a tuturor responsabililor de distrugerea economiei Romaniei. CONDAMNAREA LA MOARTE A TUTUROR CELOR CE CONSTIENT SAU NU AU DISTRUS ECONOMIA ROMANIEI SI CONFISCAREA TUTUROR AVERILOR DOBANDITE DE ACESTIA, INDIFIRENT DACA ACESTE AVERI AU FOST INSTRAINATE CATRE TERTE PERSOANE, RUDE, PRIETENI SAU AMANTE!

   • si tu ai fi printre primii la imparteala acelor bunuri,nu?om tinar,cu minte senila,invidios,un viitor cadru de nadejde si te poti inscrie la iliescu,ca e nevoie de elemente cu judecata-si originea-sanatoasa!

  • Am trait si traim in minciuna. Comunismul nu a fost comunism decat cu numele. Democratia la fel. Adevarata forma de guvernare a fost si a ramas aceeasi din 45 incoace – LICHELISM… de atunci nimeni nu a urmarit cu adevarat bunastarea poporului, ci interesele meschine de imbogatire si obtinere de putere si control. Singura diferenta intre cele 2 forme de guvernare este ca inainte nu indrazneam sa criticam pe fata sistemul, acum ne lasa sa latram sau cel putin deocamdata. Banuiesc ca cei care deranjeaza prea tare au aceeasi soarta si acum…

 4. Societatea socialista,
  In Romania nu a existat comunism,daca ar fi existat,ar fi existat si acum…
  Republica Socialista Romania,asa era denumirea oficiala a tarii.
  Societatea era societatea socialista,e advarat ,nu se ajunsese la multilateral dezvoltata,dar se muncea,si cine muncea avea ce pune pe masa!
  Nu existau cersetori sau oameni care sa manince prin gunoaie,fiecare avea un loc de munca si o locuinta.Desigur,erau si lipsuri,nu exista o abundenta de carne sau ciocolata fiindca se ducea la export dar,fiecare avea ce pune pe masa si nu eram datori la straini! In preajma sarbatorilor citi dintre dvs.aveti ,macar ce era pe timpul regimului socialist??
  Dupa doua decenii de jaf,va mirati ca lumea regreta ,,comunismul” si pe Ceausescu?Construiti fabrici si uzine ,hidrocentrale si combinate,dati tuturor
  un loc demunca stabil si o sa vedeti ca totul se va schimba…
  Insa ,atunci ,inseamna ca,o sa construiti socialismul…!

 5. Dar datoria publica actuala a Romaniei cine o va plati?!? Caci de platit cu siguranta o vom face. Daca inca nu ati murit de foame e pentru ca FMI a pus o valoare pe resursele Romaniei si deocamdata Guvernul nu a reusit sa se imprumute asa de mult. Deocamdata…. Situatia economica e mult mai rea ca in comunism, cat despre libera exprimare etc, etc – poti urla cat vrei si despre ce vrei ca oricum ii doare-n c…r. E jale

  • erau batrani care imi mancau resturile de prajitura e vremea Impuscatului, in Bucuresti, anii 80, asa ca zat securistilor anafabeti si batausi

 6. Nostalgie comunista…..o vorba scoasa de cei care nu au ce spune si atunci se retrag in spatele unor cuvinte……Pai hai sa judecam o familie modesta de pe vremea aceea avea cel putin un venit de cca 4000 lei (familii de muncitori cu un grad scazut de calificare) …….cate familii din Romania prezenta au acest venit in ziua de azi? Preturile la alimente sunt mai mari , preturile locuintelor modeste (apartamente cu 2 camere) sunt de cel putin 3 ori mai mari ,preturile la medicamente asisderea , intretinerea unor copii in scoli este incomparabil mai grea decat atunci( costuri caiete , carti, internate , taxe scolare ) Domnilor cineva a spus Dragostea trece prin stomac ……ce intra in stomac devine din ce in ce mai greu de aprovizionat …cu ce incanta stomacul cetateanului ca in rafturile magazinelor vezi tot felul de bunatati iar in buzunar sufla vantul ? Cu ce incanta cetateanul de rand ca nustiu cine a cheltuit pentru asi face concediul sau asi cumpara o masina 200 000 euro cand 80% din populatia tarii pentru a face acesti bani (fara sa chetuiasca din ei ) trebuie sa muncesca 35- 40 ani ? Libera exprimare , libertate ? la ce ? la foame , la incultura , la lipsa de medicamente , la grija zilei de maine , la imposibilitatea de a muncii si la un venit sigur? Da se statea la coada atunci ….dar cand se cumpara carne odata pe saptamana se lua 4-5 kg , branza 2-3 felii (kg) salam 1-2 batoane (kg) Acesta este adevarul ……pe vremea aia cand stomacul cetateanului nu era indestulat unii spuneau ca cetateanul trebuie sa munceasca intai si intai din constinta ideologica si pe urma pentru asi asigura necesarul nuritionist pentru el si ai lui …..acum pentru ce ? pentru a auzi la tv de salariile obrajnice pe care si le pun alesii din banii contribuabilului ( 10 000 euro / luna). Un mare om al neamului a zis odata cica SA TRAITI BINE !…….fals ……undeva la tv a aparut SA SARACITI BINE ! …….adevar …… Oare asta sa fie sloganul in campaniile pentru viitoarele alegeri?

 7. Multe terenuri intravilane, pe post de terenuri extravilene, in zone de vile la marginea Bucurestiului, cu suprafete mult mai mari decat limita minima din lege, a primit si le-a si vandut deja (contrar legii, in loc de minimum unu), cand piata terenurilor era buna, D-l. REVOLUTIONAR GADINA CONSTANTIN, sef al Asociatiei Jilava 89 R-R, ca asa-i in Romania. (numai in jud. ILFOV : Otopeni, Magurele, Vidra, etc.)
  Cinci spatii comerciale, trei in zone UTRACENTRALE DIN BUCURESTI, doua blocuri S+P+E si teren, (legea recompensarii revolutionarilor). Anul acesta, dupa un proces de 15 ani, pierde pitzeria/restaurant/terasa din Dorobanti nr. 56, primita prin DAFI al Primariei Bucuresti (unde nu a achitat nici o chirie de 15 ani x 12 luni x 6.000 euro/luna, peste 1.000.000 euro, fara penalizari de intarziere). Si ca sa continuam, de mutare din ACADEMIEI NR. 60, pe care l-a primit si la cumparat (cu toate ca avea un apartament proprietate cu trei camera in Bucuresti), si se va muta in TOT IMOBILUL DE S+P+E si ANEXE din Calea Grivitei 60, intre P-ta Matache si P-ta Romana, primita de la Primariei sect.1, fara a se putea cumula cei peste 1 milion de euro restanta la chiria din Dorobanti nr. 56 (se asteapta o alte restanta de 1 milion de euro). Le achiziona prin Asociatia de Revolutionari Jilana”89 R-R si le comercializa prin SC Asociatia Jilava”89 SRL (sac !). Inginerie, nu, a domnului REGIZOR inainte de revolutie, acum REVOLUTIONAR SEF.
  In curs de primire a altor spatii (la prim. Bucuresti este pe locul 6) si terenuri.
  E bine sa fii sef la revolutionari !

 8. cetateanul nostalgic on

  inainte de 89 am avut o calificare,un apartament,2 copii care aveau ce minca,dupa 89 ce am avut? o familie dezbinata,sotia sclava in italia ca sa poata urma facultatea copii,o pensie pe care mi-o iau guvernantii,copii care nu se pot casatori ca nu au unde locui,copii fara serviciu,RENUNTARI,RENUNTARI LA MULTE ,ASTA MI-A ADUS ACEST CAPITALISM SALBATIC,UMILINTA SOCIALA,LIPSURI MATERIALE,BATJOCURA STATULUI, ASTA AVEM IN “LIBERTATE”,CUM SA NU FII NOSTALGIC CIND DIN OM AI DEVENIT ANIMAL ! mi-e rusine ca m-am nascut roman !

  • da’ bani de calculator si net avusi?ca tinar pensionar,ce faci in -tot-timpul liber pe care-l ai?o gradina-cit de mica-lucrezi,ca sa nu cumperi tot?o mica activitate care sa-ti completeze venitul,ai?sau zaci si te vaiti,sa vina statul sa dea penzia mai mare,sa faca statul degeaba mai sanatos?nevasta ta e ”sclava”in Italia,pentruca in locul unei societati propulsoare spre dezvoltare,ai stat chitic in socialismul lipsit de stimulare spre progres-si te-ai complacut intr-o stare zilnica semimizera,care acum,firesc,s-a inrautatit;pune mina pe ceva util ,nu te mai vaita ci fa mici activitati care pot sa-ti aduca un surplus de bani,si vei fi in rind cu oamenii.

  • Inainte de 89 eu – copil de 7 ani – RABDAM DE FOAME!! Mama facea naveta, o vedeam doar seara un pic, si cand ma lua cu ea ma lua ca sa stam la cozi si sa luam doua pachete de orice o fi fost aia. Dar, desigur, mama nu era muncitoare, ca multi altii, mama nu avea rude la tara.
   Acum am masina mea, luata din munca mea, pot iesi in lume, pot cumpara ceea ce-mi doresc pentru ca MUNCESC. da, am invatat ani intregi si muncesc ca sa ajung aici. Sotia dvs sa inteleg ca este “sclava” in Italia? Mama mea are munca ei si castiga decent in Romania. Sotia dvs de ce nu poate face asa? Ce calificare are dumneai? Ce calificare aveti dvs? Sunteti pensionar – nu e ok, ar trebui sa munciti nu sa regretati vremuri apuse. Copii dvs ar trebui sa munceasca singuri sa poat urma o facultate – asta dc vreti un sfat. Locuri de munca sunt: merchandaser, vanzator – nu e rusine sa muncesti. Sau pot sta fara facultate – sunt destule meserii banoase si pt cei cu liceu. Credeti ca toti trebuie sa faca o facultate? ei bine, eu nu cred. O facultate, ca multe alte lucruri din lumea asta, nu este un drept ci un privilegiu. Care costa si se plateste. Sau, daca copii ar fi invatat la greu toata viata lor, ar fi putut avea bursa la facultate. Eu am avut. Ei de ce au nevoie de banii mamei lor?
   Da, sunt dura. sunt cinica. dar asa vad eu viata

 9. chiricuta cu respect i-ti spun ca gresesti,pe ceausescu il regreta in genera aceia care atuci aveau un loc de munca stabil,aveau o familie pentru care grija zilei de maine nu era o problema asa mare,aveau posibilitate de a merge cel putin odata pe an in concediu 2 saptamani la mare sau la munte,cei care seara ieseau la o plimbare pe faeza fara grija de a fi atacati si jefuiti,toti oameni astia astazi se zbat in mizerie,nu mai au ce pune copiilor pe masa,vin de la serviciul pe care il au la patron pe 6 milioane si copilul intreaba:tati ce mi-ai adus?iar el cu lacrimi in ochi si srangand cu putere in mana factura la curent pleaca capul si se gandeste la sinucidere.O fi avut si comunismul greselile lui(cultul personalitatii,etc) dar capitalismul il intrece la mare distanta mai ales la capitolul dezastru social,cine vrea sa ma contrazica…

  • da lacrimi in ochi cind lasa sa arda toate becurile in casa,nu a avut?nu,pentruca nimeni nu l-a invatat ca e nevoie sa economiseasca si sa se consoleze cu gindul de-a consuma cit isi poate permite!eu nu stiu in ce parte a tarii stai,de vezi numai dezastru social-eu nu vad decit ca,in sfirsit,se face o diferenta treptat tot mai vizibila intre cei harnici,putori si hoti,ultimii stind cel mai bine financiar dar se vede si diferenta intre cel cu 2 joburi,care lucreaza 10-12 ore/zi si cei ca-unii de mai sus care stau,se vaita,si asteapta vesnicul ajutor de la stat;

  • ce-ati patit fratilor, incepeti sa ginditi? Pai nu era vorba ca noi muncim, noi nu gindim. Se pare ca acum e cam tirziu, prostia nu doare dar se plateste.

 10. Nu uitati pe vremea lui Ceausescu nu gaseam hartie igeninica,saloane de brad, vata, painea era pe cartela ca si alimentele de baza ,laptele pentru copii exista doar la prima ora a diminetii dupa ore de stat la coada, ciocolata era un lux, sapunul valuta,cafeaua contrabanda.Si sa nu uitam de frigul din apartamente , curentul dat cu portia ,buteliile de aragaz care erau un lux, electrocasnicele care se cumparau dupa lungi perioade de asteptare etc. Si daca ati uitat de femeile care au murit din cauza unei sarcini nedorite sau de faptul ca nu iti puteai exprima un gand nici macar in propria casa de teama securitatii.Eu cred ca nu era bine atunci si ar fi bine sa nu uitam acea perioada si sa incercam sa nu mai ajungem acolo niciodata.

 11. De ce regreta romanii comunismul???????De tot,de tot,de tot.21 de ani de jaf in Romania,si va intreb daca in comunism nu se acumulau averi, averi ale statului roman hotii de azi ce mai jefuiau.Dar cei care vin dupa astia nu o sa faca la fel ptr. ca sacul ramane gol si dispare si hotia…E greu de crezut in cazul romanilor dar ,asta e………………..

 12. Abandonarea cetateanului de catre stat a insemnat de fapt singurul mare lucru pe care l-a facut capitalismul salbatec din Romania. Nimic nu e nou sub soare. Romania s-a intors in sfera de interese ale Occidentului si conform proverbului romanesc”fiecare trage foc pe turta sa” sa nu ne gandim ca cineva ne vrea binele. Mai ales FMI!. Romanii uita sau nu vor sa ia in seama ca Argentina in anii 2001 a fost aleasa drept tinta si “dezintegrata” financiar si economi de catre FMI? Sau uita ca directorul FMI este si intemeietorul societatii Socialism si Iudaism? Uitam sau nu luam in seama? Sau poate propaganda politica ce face parte dintr-u amplu program de manipulare psihologica a maselor este atat de bine coordonata si se desfasoara atat de subtil incat romanul nu mai pricepe nimic? Comunismul a fost unul dintre curentele puse la dispozitia societatilor de insesi evreii care au preluat si modificat Biblia si preceptele sale in mod creeator. Odata cu instaurarea comunismului national(cititi cartea lui Paul Niculescu Mizil, “De la Comintern la ComunismulNational(nu nationalist!) everii si-au pierdut sfera de manipulare fiind exclusi din toate structurile de stat si mai ales din cele informative. Uitam ca la Lovitura de Stat din 1989 cel mai activ dar si cel mai subtil se rviciu de spionaj care a actionat in Romania pentru indepartarea lui Ceausescu a fost Mosad-ul, evreiesc 100%!Caderea comunismului si distrugerea unei societati economice precum CAER-in care schimbul de marfuri se facea intr-un aparat economic bine structurat si planificat nu a fost desfintat degeaba ,deoarece noile piete comerciale de tip occidental, pe care evreii le conduc prin multinationalele lor transforma Romania din producator in consumator. Tot respectul pentru evrei, deoaarece dupa marele holocaust(existent si nu negat , in nici un caz) au stiut sa se ridice si sa profite din plin de despagubirile pe care le-au impus tarilor care au facut acest lucru. Un singur stat nu a dat despagubiri: Vaticanul , desi Hitler in anul 1933 incheia cu Pius al XII-lea(sper sa nu gresesc numele papei, dar faptele raman oricum aceleasi!) un Concordat si prevedeau masurile si organizarea celor doua state , Vaticanul si Germania pentru eradicarea rasei evreiesti din lume. Si nu era doar motiv economic ci si ezoteric, in mare masura. Reintoarcerea la comunism nu este imposibila doar ca acest curent politic , cu o mare priza la populatia Romaniei trbuie facuta in conditiile acceptarii proprietatii private in masura in care activitatea personala nu te face atat de bogat incat sa-l cumperi pe altul si9 Statul in sine. Se poate trece la cooperativizare, dar nu de tip Stalinist(colhoz!) ci de tip cooperatist, asociatie, se paote redresa invatamantul romanesc…Se poate face totul dar nu sistem chibut evreiesc. Si mai ales se poate reinstaura egalitatea sociala, care astazi face victime in rinadul romanilor de pretutindeni. Articolul de fata poate fi de 100 de pagini, dar ma opresc aici la intrebarea; poate fi un lucru atat de aru -precum comunismul, regretat ata de mult de romani? Raspunsul il dau cele doua treimi din populatia Romanieri care ar vdori reintoarcerea anilor lui Ceausescu. Ti-am dat libertatea de a trage cu pusca-n luna si ce-ai facut cu ea? Ai construit actualul sistem politic bazat pe coruptie, hotie si tradare de tara !In definitiv cine pe cine minte si exploateaza? Pentru acest lucru consider ca reaparitia PCR in politica Romaniei este strict necesara, chiar daca politicienii capitalisti ai prezentului au reanimat partidul lui Zelea Codreanu sub denumirea de Noua Dreapta. Pe cand se va trece si la atentatul si crima politica? Edoar u pas, si PCR v a trebui sa tina seama ca politica Brigazilor Rosii sau a Legiunii va trebui exclusa din noua lupta de clasa. Capitalistii actuali au uitat un singur lucru: Muncitorul roman odata ce a dobandit constiinta de clasa o lasa ca zestre urmasilor, nu uita ca a fost obtinuta cu mult sange. Acum romanul incepe sa realizeze greseala facuta. Va fi greu sa reinstauram comunismul, pe care noi l-am renegat, dar nu imposibil . Capitalistul roman a reinvatat muncitorul ce inseamna ura si la sfarsit nu cred ca va fi capabil sa ceara iertare!

 13. multe dintre cele scrise mai sus,denota profunda implicare a invatamintului socialist care a spalat creiere,nu a invatat oamenii sa se lupte cu viata,sa puna umarul la munca,chiar pe bani mai putini-ca asa e in toata lumea,sa vada valoarea in propriul potential creativ si nu in capacitatea(jalnica)de-a capata ajutor tot din impozitele celor fara de odihna;ura de clasa,radicalismul,arata mai sus unele capete cu creierul spalat bine si cu simt de raspundere,fara a putea intelege esenta unei societati capitaliste,pe care nu o sa o accepte,atit timp cit au alternativa primitului de la stat.

 14. NU VA MAI CERTATZI FRATZILOR INTRU’ SOCIALISMO-COMUNISM! SISTEMUL SOCIALISTO- COMUNIST A FOST UN SISTEM CRIMINAL, CREAT DE BORFASII SARANTOCI SI PUS IN APLICARE DE CATRE SCURSURILE SOCIETATZII ,CARE SE PRETAU LA ORICE CRIMA PENTRU A PARVENI ! ACEASTA SOCIETATE A SARACIT LUMEA,I-A LASAT FARA PAMANT SI CASE PE OAMENI,SI AU CREAT O PATURA SOCIALA CARE S-SA INVATZAT SA FUGA DE MUNCA (MAI ALES DE MUNCA CAMPULUI) SI SA TRANDAVEASCA LA ORASE DANDU-SE DREPT PATURA CONDUCATOARE A PLEBEI TOVARASESTI ! PRIVITZI IN PARLAMENTUL ACTUAL SI AVETZI SENZATZIA CA E MAREA ADUNARE NATZIONALA ! SOCIETATEA IN EVOLUTZIA EI PRIN REPREZENTANTUL ION ILIESCU A EVOLUAT DE LA DICTATURA PROLETARA, LA DICTATURA CU FATZA UMANA DE TIP GANGSTERESC!

 15. Pentru rezolvarea problemelor din capitalism si din comunism ar trebui sa ne intoarcem la fascism.Fascismul rezolva toate problemele romanilor.

 16. MAI ORBIDIU , DE CE NU-TI VEZI TU DE LAPTICUL TAU ? SAU ESTI ADMIN ????LASA-NE !! LA CEI 25 DE ANI AI TAI AR TREBUI SA O LASI MAI MOALE ! NOI CEILALTI AVEM 35 DE ANI DE MUNCA , ASA CA NU NE MAI INVATA TU CEI MUNCA , MUCEA MIC . CREZI CA CINEVA CARE MUNCESTE 10 ORE PE ZI MAI POATE SA-SI IA UN AL DOILEA JOB ???? SI ASTA LA 55 DE ANI . MAMA TA ASA LUCREAZA CA SA TE TINA PE TINE IN FATA CALCULATORULUI CA SA VORBESTI PROSTII DE CEI IN VARSTA ?? BUNICUL SI TATAL TAU NU AU TRAIT IN ANII CEAUSISTI SAU TE-AI NASCUT DIN EPRUBETA ? SAU NU MAI VORBESTI CU EI ? BLOCUL IN CARE STAI E CONSTRUIT PE VREMEA CUI ??

 17. sunt un opincarii am duso modest din partea mincarii pe tinpul comunistului daca mai dadeau libertate si lumina si caldura ceausescu traea si astazii.am vrut o schimbare in bine de exeplu ca in germaniiea sau angliea dar hotii acesti de cind au venit la putere FSN ca dexemplu,psd,pnl,pdl,pc,udmr,punct si de la capat care tine minte ca nicu ceausecu cind lau prins a spus ca cea facut tata in 50 de ani de comunist eii nici in tro zi nu fac un metru de asfalt sau un drum. parerea mea este ca la ora actuala daca asi mai avea o pusca pe mina asi inpusca tot FSN si tineretul nare vitor eu unul am sal votezi pe vadim poate ii scoate pe stadion sai puste.

 18. Si eu cred ca era mai bine de un milion deori pe vremea lui Ceausecu decat acum decat acum,Daca atunci am strans cureaua ,s-a vazut si se vede pt..ce.Tara n-avea datorii,iar tot ce avem acum de atunci sunt si asta se vede in orice localitate(scoli,spitale,drumuri,magazine,locuri de munca ,siguranta zilei de maineetc.etc.Acum s-a distrus si se distruge contnuu:se desfiinteaza spitale,scoli,firme,totul merge spre distrugere,de parca actualii conducatori sunt cei mai inversunati dusmani ai acestui poporCredeti ca Merkel si Sarkozy sunt prosti,nu vad cu cine au de-a face?

 19. Esti cam agresiv tovarase CEZAR! SE VEDE CA N-AI INVATZAT NIMIC IN CEI 35 DE ANI DE MUNCA !N-AI INVATZAT SA RESPECTZI OMUL ORICAT DE TANAR AR FI EL !EU SUNT PENSIONAR SI AM LUCRAT ATAT IN PROIECTARE CAT SI PE SANTIERE! TOVARASII NU RESPECTAU PE OAMENI CI II JIGNEAU CA SE LE IA DE LA INCEPUT “MAUL “!EU AM SUPRAVIETZUIT IN PERIOADA COMUNISTA !NU AM TRAIT !CONSTRUCTZIILE (BLOCURILE) IN CARE TRAIM SUNT CA NISTE CUSTI CU POSIBILITATE DE SUPRAVEGHERE A OAMENILOR!
  DA! SUNT FACUTE IN “EPOCA DE AUR”,DAR TOT DIN BANII NOSTI ERAU FACUTE! DAR TOVARASII NU STATEAU IN ELE! SI SA STII CA SI ASTAZI SE CONSTRUIEC,MAI FRUMOASE SI MAI DOTATE!
  ASA CA TOVARASE CEZAR,LASA-TE DE LOZINCI !

 20. Este evident ca dupa 1989 Romania a luat-o pe o cale si mai gresita decat cea comunista si ca putinele beneficii castigate nu compenseaza catusi de putin ceea ce s-a pierdut.
  Totusi, regimul comunist a fost per ansamblu prost (desi trebuie sa fim obiectivi si sa recunoastem ca foarte multe lucruri din el au fost bune) si lumea regreta comunismul pur si simplu pentru ca astia de acum au condus si mai dezastruos. Asta e realitatea. Acum 10 ani nu se putea spune asta, dar acum suntem obligati sa recunoastem.
  Eu, daca as fi Dumnezeu, as reintoarce Romania la momentul Congresului XIV si as organiza o revolutie de catifea care sa-l detroneze pe nebunul de Ceausescu. Romania a pierdut mult in 1989 cand tot ce s-a facut bun in timpul comunismului a fost aruncat la cos odata cu comunismul. Iar reactia asta violenta a fost generata numai de faptul ca revolutia a fost violenta. Trebuia sa luam exemplul celorlalte tari comuniste, sa se faca intai o predare pasnica a puterii catre grupurile reformiste din PCR, sa pastram ce a fost bun si sa aruncam la cos numai regimul, nomenclatura. Noi am distrus cu furie tot ce s-a construit intre 1947-1989, ne-am reintors ca nivel de industrializare undeva la nivelul deceniului 5 si acum ne miram ca ne e rau. Despre cehi sau unguri nu am auzit sa-si fi vandut industria pe 1 dolar si sa ramana apoi milioane de oameni someri. E de rasul curcilor.

 21. trebe incetata masacarada anticomunista. ce sentimpla acu in romania n-are nici o legatura cu instaurarea comunismului in romania. trebe instituite tribunale populare, in care, punctual, sa fie judecati cei care au distrus si furat in romania in ultimii 21 de ani. iliescu, stanculescu, roman trebe judecati politic si condamnati la detentie pe viata ptr distrugerea romaniei. astia care-si zic anticomunisti nu sint decit niste demagogi, fosti peceristi, intelectuali incapabili si lingai. trebe reinstaurata ordinea in romania.

 22. Era de asteptat ca prin “evolutia” tarii noastre dupa asa zisa revolutie sa se ajunga la aceste rezultate in sondaje. Dupa parerea mea, polarizarea sociala este cauza principala a acestor rezultate. Orice societate pastreaza ceea ce este bun in societatea anterioara; nu darama tot si nu pune nimic in loc pentru oameni. Daca fosta conducere a fost acuzata de genocid, oare nu este mai mare genocidul din ultimii 6 ani? Cine raspunde oare de acesta? Cat mai pot suporta oare ROMANII?

 23. FRATZILOR INTRU’ SOCIALISMO-COMUNISM! REVIN SI VA INTREB : NATZIONAL-SOCIALISMUL LUI HITLER A FOST BUN PENTRU NEMTZI IN VREMEA LUI ?NATZIONAL- SOCIALISMUL COMUNIST A LUI DEJ SI CEAUSESCU A FOST BUN ?FASCISMUL LUI MUSSOLINI A FOST BUN ?
  TOATE ISMELE ASTEA CREATE CA DOCTRINE PENTRU PLEBE AU AIURIT LUMEA

  NAZISTII GERMANI SI FASCISTII ITALIENI AU FOST INTERZISI DUPA RAZBOI SI CONDAMNATZI LA ANI GREI !
  CE S-A INTAMPLAT CU COMUNISTII ROMANI ?AU DETURNAT REVOLUTZIA SI AU PUS MANA PE ECONOMIA SI AGRICULTURA TZARII ! S-AU PRIVATIZAT(AU FURAT) PE RETZELELE PCR ,UTC SI SECURITATE ! PROCESUL DE CONDAMNARE A FOST O MASCARADA ,EI FIIND DE “VITZA NOMENKLATURISTA ” NU SUPORTAU PUSCARIA SI IN CARDASIE CU ILIESCU IN FRUNTE ,DUPA 2-3 ANI AU FOST ELIBERATZI!
  DECI CONDUCEREA TZARII ESTE TOT PE MANA SECURISTO-COMUNISTILOR,CARE NE DAU SI LECTZII DE DEMOCRATZIE!
  DECI ASTA ESTE CONTINUAREA COMUNISMULUI ,DAR E COMUNISM CU FATZA UMANA!

 24. RASPUND D-NEI EUGENIA MURESAN :
  INCEP CU O INTREBARE :SUNTETZI RUDA CU ANA MURESAN,FOST MEMBRA P.C.R ?
  ASTA AR EXPLICA MULTZUMIREA SI ADMIRATZIA D-VOASTRA PTR COMUNISM!
  SPUNETZI CA AM STRANS CUREAUA! DAR PENTRU CE ?CA SA PLATESCA DATORIILE EXTERNE SAU PENTRU A CONSTRUI MONSTRUOSUL PALAT IN LOC DE AUTOSTRAZI ?SI SCUZATZI-MA ,DAR A FOST O MARE PROSTIE!!
  SA ZICEM CA AVETZI 2 PRIETENI :UNUIA I-ATZI IMPRUMUTAT O SUMA MARE DE BANI,CELUILALT ,NU! AMANDOI SE IMBOLNAVESC! PE CINE VETZI AJUTA SA SE VINDECE MAI INTAI>?NORMAL CA PE CEL CU DATORIA! ASA SI CU DATORIA EXTERNA !
  POLONIA AVEA INAINTE DE ’89 ,17 mld $ datorie! A VENIT REVOLUTZIA ! CINE A AVUT DATORIILE STERSE?POLONIA !UNDE ESTE POLONIA AZI ? DEPARTE DE CRIZA ! DE CE ?AU SCHIMBAT TOATA GASCA COMUNISTA DE LA CONDUCEREA STATULUI !

 25. VA REFERITZILA SCOLI ETC! ATZI ZIS BINE “SE VEDEAU” !DAR ERAU FRIGUROASE,,CU PROFESORI NAVETISTI SI CARE PREDAU MAI MULT LECTZII DE PROPAGANDA!
  SPITALELE “SE VEDEAU” SI ELE ! RECI,CU DOCTORI NAVETISTI,PROST PLATITZI SI EI ,CIUBUCARI(SE PRETAU LA UN PACHET DE KENT SI O STICLA DE BAUTURA)!
  SI LOCURILE DE MUNCA “SE VEDEAU “DIN PLIN !
  PROST PLATITE SI ELE! DE CE ?PENTRU CA TREBUIA PE LANGA OAMENI CALIFICATZI SI HARNICI,ERAU SI O MULTZIME DE ANGAJATZI DE UMPLUTURA! ERAU MULTZI ADUNATZI CU FORTZA DE PE STRADA DE LA BISHNITZA SI CARE NU AVEAU CHEF DE MUNCA !MAI ERAU SI NEVESTELE,AMANTELE,FII,NEPOTZII FARA CALIFICARE SAU STUDII DIFERITZILOR STABI SECURISTO-PCR-isti !

 26. SIGURANTZA ZILEI DE MAINE?
  EROARE! DACA M^R^IAI A NEMULTZUMIRE,DACA NU TE DUCEAI LA MANIFESTATZII,INT^MPINARI LA AEROPORT.PE TRASEELE PE CARE TRECEA TOVARASUL(VARA,IARNA),MATURAT PE STRADA ,,MUNCA VOLUNTARA ETC,ZBURAI DIN INTREPRINDERE DE NU TE VEDEAI (CAZUL CEL MAI FERICIT) !NU ERA SOMAJ ?DAR CEI ANGAJATZI CUM AM ARATAT MAI SUS CE ERA ?SOMAJ MASCAT !
  SI TE MAI MIRI DE CE ERAU INTREPRINDERILE FALIMENARE SI CA SISTEMUL COMUNIST A FOST FALIMENTAR ?
  MI-AM PERMIS SA FAC SCESTE COMENTARII CA FOST INGINER NEMEBRU P.C.R.,CARE A FACUT NAVETA CU PROFESORI,DOCTORI ETC , SI A LUCRAT IN PRODUCTZIE SI SANTIERE ANI DE ZILE!
  CU TOT RESPECTUL PENTRU D-VOSTRA CA FEMEIE,DAR CITITZI SI NU VA LASATZI MANIPULATZI DE ACEIASI ACTIVISTI SCOLITZI LA STEFAN GHEORGHIU SAU BANEASA !

 27. RASPUND CU ACEASTA OCAZIE SI D-LUI PADURE !
  MASCARADA ANTICOMUNISTA ? DIN CONTRA TREBUIE SA AMINTIM MEREU URMASILOR NOSTRICE A FOST CU ADEVARAT ,PENTRU A NU SE REPETA CELE TRAITE!(ASA CUM FAC EVREII SI IN ZIUA DE AZI CU NAZISTII !)
  CINE NU STIE ISTORIE,RISCA SA O REPETE! DE ACORD?

 28. AM SI UN RASPUNS PENTRU D-L ION !
  IL CUNOSC PE VADIM DIN ANII TINERETZII ,CAND AVEA RUBRICA LA ZIARUL “SAPTAMANA” LA CARE AVEAM ABONAMENT!
  SEMNA LA RUBRICA DE LA PAG 2,”SAPTAMANA PE SCURT” !
  DRAGA D-LE ION,IL LINGEA SI-L PUPA PE TOATE FESELE PE ANALFABETUL CEAUSESCU,DE-TZI ERA RUSHINE ! LUI BA!
  PE MONICA LOVINESCU DE LA EUROPA LIBERA O JIGNEA SPUNANDU-I
  “COTOROANTZA “!
  PE GARGARAGIUL SI MASCARICIUL DE CURTE COMUNISTA SA-L VOTEZI ?
  PE EL TZI L-AI LUAT CA MODEL?
  SAU AI FOST UN PIC DE COLONEL ?
  SALUTARI AMICALE!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger