De ce rechinii nu fac carii

1

Pe lângă faptul că nu trebuie să îşi facă griji în privinţa cariilor, rechinii au capacitatea de regenerare a danturii de mai multe ori pe parcursul vieţii. Explicaţia stă, spune un nou studiu, în faptul că dinţii rechinilor conţin fluorură, fiind programaţi genetic să se cureţe singuri şi să se reînnoiască atunci când este necesar.

 

 

Altfel spus, dinţii rechinilor conţin, în ei, pasta de dinţi necesară pentru o bună igienă dentară, fluorura fiind componenta activă a pastei de dinţi sau apei de gură utilizate de oameni. Studiul care a analizat dantura rechinilor a fost publicat recent în revista Journal of Structural Biology. Acesta vine în sprijinul teoriilor despre eficienţa dinţilor rechinilor când îşi devorează prada, se apără sau vânează: dantura lor este perfect construită pentru astfel de acţiuni şi, indiferent ce şi cum mănâncă, ei nu se vor confrunta cu problema cariilor şi a durerilor de dinţi cauzate de acestea. „Dinţii de rechin conţin 100% fluorură; adăugând la asta faptul că trăiesc în apă şi îşi schimbă dantura în mod regulat, putem spune că protecţia danturii nu va fi niciodată o problemă pentru ei”, a conchis Matthias Epple, co-autor al studiului, profesor de chimie anorganică la Universitatea Duisburg-Essen.

De asemenea, dinţii rechinilor mai conţin şi dentină, la fel cum conţin şi dinţii oamenilor – o substanţă bogată în proteine şi elastică. Testele şi măsurătorile făcute de echipa de cercetători au arătat că dinţii rechinilor nu sunt mai tari decât cei ai oamenilor. „Această descoperire este surprinzătoare, dacă ne gândim la compoziţiile, totuşi, diferite, ale celor două tipuri de danturi, care, teoretic, ar trebui să facă dintele de rechin mai greu decât cel al omului; la oameni, se pare, greutatea vine din cristalele de smalţ şi matricea proteică”, spune Epple. Potrivit acestuia, natura a găsit căile cele mai potrivite de a înzestra speciile cu danturi pe măsura nevoilor fiecăreia. „Acest nou studiu arată frumuseţea procesului de adaptare până în cele mai mici detalii, cum sunt ţesuturile dentare”, a comentat biologul Andrew Gillis, de la Universitatea Dalhousie.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: Discovery News


Un comentariu

  1. Deci citez „dinţii de rechin conţin 100% fluorură” si “de asemenea, dinţii rechinilor mai conţin şi dentină”. Cat vine asta in total? 102% sau 110%?

    hmmm

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger