Muncitorii de astăzi lucrează mult peste programul clasic de 40 de ore, însă orele în plus fac rău atât sănătății prestatorilor, cât și companiei pentru care lucrează, scrie The Atlantic. Când dormi e mult mai important decât numărul orelor pe care le dormi, a aflat un studiu recent. Chiar dacă nu e bine ca oamenii să doarmă puțin noaptea, trezitul când încă e întuneric afară face mai mult rău. Dacă cineva merge la serviciu somnoros e ca și cum ar merge beat.
Specialistul în neuroștiințe Kenneth Wright a spus pentru New Yorker: “cogniția este cea mai bună înainte de somnul obișnuit și cea mai proastă în momentele de dinaintea trezirii”. Asta înseamnă că oamenii sunt mai productivi la serviciu mai târziu în timpul zilei, nu la primele ore ale dimineții. Deși mintea se activează aproape imediat după trezire, poate dura până la patru ore ca ea să ajungă la conștiența și vigilența maxime, timp în care angajații, în special cei din domeniul creativ, nu vor fi în stare să ia decizii bune.
Soluția cu care ar trebui să vină angajatorii ar fi un program de muncă mai redus pentru oamenii care lucrează în domeniul cunoașterii și care pot lucra productiv în jur de șase ore pe zi. De cealaltă parte, muncitorii care lucrează cu mâinile sunt capabili să reziste opt ore. Spre deosebire de mașinării, oamenii operează pe principii ciclice, ceea ce înseamnă că energia și motivarea fluctuează, având apogeuri și puncte moarte. Muncitorii din domeniul cunoașterii sunt mai concentrați, de regulă, spre sfârșitul dimineții și mai primesc un boost de energie spre sfârșitul după-amiezii, când ajunge la climax eficiența pulmonară.
Ziua de muncă de șase ore a fost propusă de economistul John Maynard Keynes acum circa un secol, când a prezis că, până în 2030, doar oamenii obsedați de muncă vor lucra mai mult de 15 ore pe săptămână. Previziunea a avut loc cam în aceeași perioadă în care Henry Ford a introdus ca normă programul de muncă de 40 de ore. În 1930, W. K. Kellogg a introdus însă programul de muncă de șase ore, care s-a dovedit deosebit de popular în rândul angajaților companiei sale și care a rămas în picioare până în 1985. Unul din beneficiile descoperite de Kellogg a fost că angajații erau mai mulțumiți să muncească mai puțin și să fie plătiți cu 12,5% mai puțin pe oră, ceea ce însemna și că firma putea oferi mai multe locuri de muncă.
Puteți citi și:
4 comentarii
“Unul din beneficiile descoperite de Kellogg a fost că angajații erau mai mulțumiți să muncească mai puțin și să fie plătiți cu 12,5% mai mult pe oră, ceea ce însemna și că firma putea oferi mai multe locuri de muncă.”
=)))))))))))))))))))))))) bravo baby, ne-a busit rasul pe toti cand am citit.
Sa zicem ca intelegem ca vroiai sa zici cu 12,5% mai PUTIN pe ora, insa ma indoiesc ca cineva ar fi multumit sa primeasca mai putini bani chiar daca sta mai putin la munca… Treci la treaba si lasa studiile.
atalin nu peste tot in lume sunt salariile de romanie, si se poate si o alta lume
a face prezenta la serviciu nu inseamna automat a muncii! sa fim sinceri,cati dintre angajati muncesc intradevar,8 ore efectiv?( in special in domeniile “cunoasterii”). Si de ce sa renunte cineva la 12,5% din salar pt munca mai putina daca practic munceste efectiv 6 ore din cele 8 pt 100% !
creierul este mai activ dimineata!
de aceea sincep si orele la scoala de la 8.
nu a zis nimeni ca e usor sa te trezesti dimineata, insa o data ce ai ieist din “amorteala” esti capabil sa faci mult mai multe lucruri decat o persoana trezita dupa orele 10-11, samd.
hai sa fim seriosi, articolul asta este cea mai mare aberatie pe care am citit-o in ultima vreme.
“Daca cineva merge la serviciu somnoros, e ca si cum ai merge beat.”
Bravo, cred ca ti-a fost lene sa publici ceva la timp si ai scris in scarba articolul asta jenanat.. probabil era prea de dimineata 😉