De ce prezicem mai bine comportamentul altora decît pe al nostru

0

Psihologii au identificat un motiv important pentru care ne înţelegem mai prost pe noi înşine decît pe alţii. Ghicim destul de bine ce o să facă altcineva într-o situaţie anume dar nu şi ce o să facem noi înşine.

 

Psihologii Emily Balcetis şi David Dunning au descoperit că atunci cînd încercăm să ne prezicem comportamentul uităm să luăm în calcul şi contextul. Cînd e vorba de comportamentul altora însă suntem foarte conştienţi de influenţa situaţiei.

Această iluzie ţine de nevoia de conservare a identităţii. Subiecţii testelor celor doi psihologi erau convinşi că ar da bani cerşetorilor oricînd, indiferent de dispoziţia lor din acea zi sau că nu ar trişa niciodată, indiferent dacă situaţia ar fi una favorabilă anonimităţii. Oamenii tind să-şi supraestimeze onestitatea şi altruismul, dar sunt destul de precişi în a le estima pe ale altora, dacă le cunosc cît de cît comportamentul.

Ne supraestimăm nu pentru că suntem neapărat încîntaţi de noi înşine, ci pentru că din poziţia noastră nu putem să ne vedem bine contextul – din interiorul sistemului e greu să vezi sistemul.

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger