Isaac Newton a formulat teoria gravitaţiei, a construit telescoape şi a dezvoltat teorii matematice. De asemenea, cădea adeseori pradă crizelor depresive şi a suferit chiar o cădere nervoasă. Charles Darwin se lupta cu boli gastrointestinale şi greţuri, ca urmare a stresului – în fapt, psihologia modernă ar spune că suferea de panică. Chiar şi Winston Churchill a fost suspectat că se lupta uneori cu depresia.
În prezent, există diverse studii care au descoperit asocieri între creativitate şi nevroze. O echipă de cercetători britanici oferă, acum, un posibil motiv pentru existenţa acestor asocieri: ei spun că problemele nevrotice şi creativitatea ar fi, de fapt, două feţe ale aceleiaşi monede. Nevrozitatea este o trăsătură care cauzează anxietate, izolare şi frământare. Persoanele care suferă de aşa ceva sunt mai predispuse apariţiei bolilor mentale şi nu fac bine faţă presiunii, nefiind potrivite pentru anumite meserii care vin la pachet cu riscul şi presiunea.
Pe de altă parte, nevrozitatea şi creativitatea par să fie conectate între ele: artiştii şi persoanele creative, în general, adună mai multe “puncte” la testele pentru nevrozitate decât persoanele care nu lucrează în domenii creative. Adam Perkins, profesor de neurobiologia personalităţii la King’s College, Londra, a încercat să afle de ce apare această asociere. Potrivit lui, lucrurile se reduc la auto-generarea de gânduri negative, care pot face oamenii trişti. Oamenii nevrotici îşi imaginează probleme care nu există, de fapt; totodată, ei au structurile creierului implicate în generarea fricii şi anxietăţii mai sensibile. Aşadar, nu doar că inventează probleme, dar şi devin stresaţi de ele.
Există şi avantaje ale nevrozităţii: oamenii nevrotici se pot simţi dintr-o dată nefericiţi şi au tendinţa, astfel, de a veni cu soluţii mai creative pentru diverse probleme. Perkins susţine că tendinţa nevrotică de a face faţă lucrurilor ar putea fi rădăcina creativităţii şi rezolvării problemelor de către persoanele nevrotice. În ciuda opiniei sale exprimate într-un articol publicat recent în revista Trends in Cognitive Sciences, Perkins susţine că va fi greu de găsit dovada ştiinţifică pentru legătura teoretizată de ele între nevrozitate şi creativitate şi că nici nu se poate pune semnul cauzalităţii directe între nevrozitate şi genialitate. El speră că alţi oameni de ştiinţă vor fi impulsionaţi să creeze teste eficiente care să demonstreze teoria.
Mai multe detalii, aici.
Sursa: Live Science
Foto: www.thesilverink.com