De ce Olanda este mereu printre cele mai fericite ţări din lume

1

Olanda se situează mereu în primele locuri în topurile celor mai fericite ţări din lume, iar cele mai recente statistici spun că există şi o explicaţie pentru această performanţă: modul în care locuitorii Olandei lucrează (o mare parte din populaţie are slujbe de tip part-time) şi, totodată,  faptul că fac multă mişcare.

 

 

 

Analizele recente spun că bunăstarea unei naţiuni (de unde şi starea de fericire a locuitorilor săi) vine din proporţia de angajaţi cu jumătate de normă în diverse activităţi. Astfel, 26,8% dintre bărbaţii olandezi şi 76,6% dintre femeile olandeze (este vorba de cetăţeni aflaţi în câmpul muncii) petrec mai puţin de 36 de ore pe săptămână cu munca. Spre comparaţie, scrie The Independent, doar puţin peste 10% dintre bărbaţii britanici şi aproximativ 40% dintre femeile britanice lucrează cu jumătate de normă.

Potrivit analizei realizate de publicaţia The Economist, fericirea olandezilor se datorează felului în care este structurată munca la ei, care este posibil pentru că, în general, pentru o viaţă confortabilă, un cuplu, spre exemplu, nu are nevoie de două salarii. Totodată, societatea olandeză îmbrăţişează ideea mamelor care stau acasă cu copiii, fără să considere acest lucru “înapoiat”. În fapt, ţara are o lege care permite femeilor să îşi reducă numărul de ore de muncă fără ca acest lucru să atragă repercusiuni din partea angajatorilor. Olanda este una dintre ţările europene în care lumea face sport, lucru care contează şi el, spun specialiştii, când vine vorba de starea generală de fericire. Statistici ale British Heart Foundation au arătat că majoritatea populaţiei olandeze face mişcare, moderat, de cel puţin patru ori pe săptămână.

 

Sursa şi mai multe detalii: The Independent

 

Puteţi citi şi:

Când oamenii îşi împart locuinţele cu alţii care lucrează de acasă

Un magnat le oferă angajaţilor săi concediu nelimitat

Susţineţi crearea unei platforme online de joburi pentru mămici

Munca e dăunătoare şi ar trebui redusă


Un comentariu

  1. Viata olandezilor este mult mai complexa. Inseamna anumite libertati dar si multe restrictii. Inseamna o viata f. cumpatata ( olandezii sunt din cei mai zgarciti din lume), inseamna si un sistem medical care incurajeaza miscare si educatie, nu medicamente (nu au niciun vaccin obligatoriu, 40% din femei cer sa nasca acasa cu moasa, nemedicamentat si jumatate din ele reusesc), mananca mai putin (desi mai prost ca romanii) si au mai putine cazuri de obezitate decat romanii; dar si o istorie de invingatori, si o clima destul de dura ( iarna este mai intunecata, vanturi de 50-100km/h sunt de 5-10 ori mai des, innorat peste 200 zile din an) astfel incat oamenii ajung sa aprecieze ce au.

    In plus, libertatea de a consuma ierburi si de a cere eutanasierea, libertatea de casatorie intre homosexuali si toleranta, toleranta fara de copii si procentul f. mic de agresivitate la adresa lor in numele educatiei (copiii NU sunt trasi de urechi, nu sunt supraimbracati daca nu vor, au dreptul sa protesteze si sa ceara etc). – toate astea duc la cumulul: olandezii sunt mai relaxati si fericiti.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger