De ce oamenii deştepţi sunt proşti

9

Dacă filozofii, economiştii şi specialiştii în ştiinţe sociale susţin de secole că oamenii sunt fiinţe raţionale, Daniel Kahneman, laureat al premiului Nobel şi profesor de psihologie la Princeton, demonstrează prin experimente simple că nu suntem pe atât de raţionali pe cât credem, scrie The New Yorker. Când sunt puşi în faţa unei situaţii incerte, susţine el, oamenii nu analizează cu atenţie informaţiile şi nici nu caută statistici relevante, deştepţii fiind cei mai vulnerabili la erori de gândire.

 

Flickr/Nina Matthews Photography

 

Kahneman a ajuns la concluzia asta punând oamenilor întrebări aritmetice simple de tipul: “o bâtă şi o minge de baseball costă împreună 1 dolar şi 10 cenţi. Bâta costă cu un dolar mai mult decât mingea. Cât costă atunci mingea?”. Majoritatea oamenilor răspund repede şi încrezători “10 cenţi”, deşi răspunsul corect este următorul: mingea costă 5 cenţi, iar bâta 1 dolar şi 5 cenţi. În loc să analizeze cu atenţie informaţiile, spune psihologul, oamenii îşi bazează deciziile pe o serie lungă de scurtături mentale care îi conduc adesea la alegeri nesăbuite.

Astfel de scurtături nu reprezintă un mod mai rapid de a face artimetică, ci de a o ocoli. Oamenii care sunt confruntaţi cu întrebarea de mai sus uită lecţiile de matematică şi sunt setaţi pe răspunsul care necesită cât mai puţin efort mental. Şi nu e vorba de oameni proşti, ci de oameni deştepţi. Un studiu recent publicat de cercetătorii Richard West şi James Madison de la Universitatea din Toronto sugerează că, în multe cazuri, oamenii mai deştepţi sunt mult mai vulnerabili la asemenea erori de gândire. Citiţi mai mult pe The New Yorker.

 

Puteţi citi şi:

Care-i treaba cu IQ-ul


9 comentarii

 1. “o bâtă şi o minge de baseball costă împreună zece cenţi. Bâta costă cu un dolar mai mult decât mingea. Cât costă atunci bâta?”. Majoritatea oamenilor răspund repede şi încrezători “10 cenţi”, deşi răspunsul corect este următorul: mingea costă 5 cenţi, iar bâta 1 dolar şi 5 cenţi.

  1 dolar si 5 centi cu inca 5 centi dau 10 centi? interesant

 2. Majoritatea oamenilor raspund 10 centi la cat costa bata, care costa cu un dolar mai mult decat mingea? cum ar putea ceva care costa cu un dolar mai mult decat altceva sa coste 10 centi?
  5 centi, 10 centi, ajutor pentru studenti

 3. Cat costa mingea, nu bata. E scris gresit in articol.

  X+Y = 110 centi
  Y = X + 100
  X + X + 100 = 110 => 2X = 10 => X (mingea) = 5 centi

  Y (bata) = 5 + 100 = 105 centi.

  Simplu.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger