În 9 august, scriam despre medicii străini pe care România nu îi primește și demersurile pentru schimbarea situației. În timp ce doctorii români sunt ademeniți de statele vestice, România nu permite decât unei mici categorii de străini să devină medici. Chiar dacă au făcut rezidențiatul în țară, străinii care nu vin din UE (plus Elveția și Spaţiul Economic European), nu au voie să profeseze, fiindcă asta ar însemna discriminare, potrivit Ministerului Sănătății. Colegiul Medicilor este de acord și, mai mult, spune că propunerea de a-i lăsa să profeseze pe străini nu este în acord cu legislația europeană – ceea ce e greșit.
de Laura Ștefănuț (Imigranți.ro)
Răspunsul la petiția propusă de mai multe organizații și zeci de medici către ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu:
Dreptul de a practica medicina în România pentru acești străni, cerut prin petiție, există deja în alte state europene. Practic, în momentul de față, un imigrant care își face studiile în România și nu este lăsat să profeseze aici de legislația națională, poate aplica cu succes pentru un job de medic în Germania, Irlanda sau Franța.
În 2009 a fost indrodusă în legislația europeană Cartea Albastră (Blue Card), menită să faciliteze accesul la slujbe europene imigranților calificați, precum medicii. Un studiu din 2014 arată cum a influențat asta migrația medicilor și beneficiile aduse statelor care au implentat procedura și angajează specialiștii pe care România refuză să îi accepte. Apare un studiu de caz pe Germania, care a oferit în 2012 posibilitatea cetățenilor din afara UE, să profeseze ca medici, iar rezultatele sunt benefice la nivel social: au fost acoperite zone care duceau lipsă de medici, au fost cheltuiți mai puțini bani din bugetul de stat și altele.
În România însă, țară cu nevoie crescută de doctori, Ministerul și Colegiul medicilor spun că astfel de măsuri sunt discriminatoare și încalcă legislația europeană. Le-am scris că legislația europeană permite asta, le-am trimis exemple precum al Germaniei și i-am întrebat cum comentează. Au răspuns doar de la Colegiul Medicilor:
La începutul anului, aceeași instituție avertiza că în România lipsa personalului calificat devine o presiune care trebuie adresată: ”încă, din 2006, Colegiul Medicilor a semnalat pericolul exodului medicilor. În cel puțin de câteva ori pe an, am revenit cu semnale de alarmă. Cu toate acestea, nu s-a făcut aproape nimic pentru a preveni colapsul sistemului de sănătate prin lipsă de personal calificat”. Nu vor însă ca străinii să compenseze această lipsă, cum se întâmplă în alte state europene.
Luciana Lăzărescu, expertă în migrație și una dintre inițiatorii petiției, spune că există soluții de a gestiona răspunsul Ministerului. Astfel, următorul pas ar fi de a contacta Avocatul Poporului, instanța care ar putea decide că prevedrerile actuale sunt restrictive și ar putea cere modificări legislative. Se mai pot trimite petiții și face presiuni la Comisia pentru drepturile omului din Parlament. Dar va mai dura.
Acest articol a fost preluat de pe site-ul Imigranți.ro.