De ce nu se lipesc păianjenii de pânzele lor

1

Pânzele lipicioase de păianjen sunt capcana întinsă de aceste insecte pentru prinderea prăzii, este un lucru ştiut de toată lumea; dar cum se face că păianjenii înşişi nu se prind de pânza lor lipicioasă? Întrebarea i-a ambiţionat pe oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetare Tropicală Smithsonian şi de la Universitatea Costa Rica să studieze biologia păianjenilor până au aflat răspunsul.

 

 

Picioarele păianjenilor sunt protejate de o reţea fină de fire, învelite într-o mantie cu compoziţie chimică nelipicioasă, arată rezultatele studiului publicat recent în revista Naturwissenschaften. Cercetătorii au remarcat şi faptul că păianjenii îşi mişcă picioarele, când sunt pe propria pânză, într-un mod care să minimizeze forţa adezivă. Pânzele de păianjen sunt vechi de cel puţin 140 de milioane de ani, spune ştiinţa, conform urmelor descoperite. Alte insecte cad pradă păianjenilor, prinse în reţeaua lor de pânze care le imobilizează, făcându-le să rămână lipite de fire. Astfel, păianjenii îşi iau toata gama de nutriente necesare pentru a supravieţui, căci în pânzele lor se prind insecte de toate felurile. Este drept că nu toţi păianjenii sunt ţesători de asemenea pânze, dar cei care nu fac asta au alte modalităţi de hrană.

Pentru a afla răspunsul la întrebarea care îi măcina, oamenii de ştiinţă au studiat comportamentul a două specii de păianjeni tropicali ţesători. Ei au înregistrat activitatea acestora cu camere echipate cu lentile speciale, care să poată surprinde clar micile arahnide şi au testat aderenţa picioarelor lor prin îndepărtarea învelişului non-adeziv cu apă şi hexan. Totodată, cercetătorii au remarcat tehnica de construcţie a păianjenilor ţesători, care, pentru a a reduce forţa de lipire, îşi mută strategic picioarele de-a lungul pânzei în timp ce ţes. Pentru a trage toate aceste concluzii, cercetătorii au filmat şi studiat sute de mii de mişcări de picioare ale păianjenilor. Totuşi, mai spun cercetătorii, în cele din urmă, păianjenii nu sunt total imuni la propriul lipici, căci uneori, ce-i drept că rar, se mai întâmplă să mai vedem păianjeni prinşi în capcana lor.

 

Sursa: ENN

Foto: C. Frank Starmer

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger