De ce nu putem prezice totul

1

O animație realizată de operatorul cinematografic Henry Reich, care deține și cunoștințe de fizică teoretică, analizează dacă deținerea unui număr cât mai mare de informații ne poate ajuta să facem predicții exacte. Dacă cei care prezic vremea ar avea de 1000 de ori mai multe informații decât au acum despre mișcarea norilor, ar ști cu precizie când urmează să plouă? Ar emite în continuare mecanica cuantică numai probabilități dacă modelele cu care operează ar fi mai informate?

 

 

Se pare că, chiar și atunci când deținem suficiente informații despre un fenomen, nu vom reuși să obținem răspunsuri perfecte. Cu toate acestea, scrie Newscientist, previziunile sunt la mare cerere. Un grup de seismologi din Italia a fost acuzat, de exemplu, de omor prin imprudență și condamnat la șase ani de închisoare pentru că i-au asigurat în mod fals pe locuitorii orașului L’Aquila că nu va avea loc un cutremur de proporții. Seismologii în cauză observaseră mici trepidații luni la rând și știau că un cutremur de proporții era posibil, însă nu au putut emite o previziune exactă.

 


Un comentariu

  1. Intre perfect si departe de perfect, cum sunt actualele prognoze meteo facute pe saptamani sau luni de zile e o mare distanta. Orice imbunatatire a modelelor ar duce la marirea acuratetii predictiilor. Una dintre ele este volumul foarte mare de date care trebuie stocate si prelucrate pentru studiul climei.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger