De ce nu prea se sinucid săracii

9

Durkheim a demonstrat statistic în lucrarea sa despre sinucidere că sinuciderea nu e o ocupație preferată a claselor de jos. După decenii, un psiholog a reconfirmat această realitate.

În 1990, Roy Baumeister a publicat o lucrare despre sinucidere numită Sinuciderea ca evadare din sine. După ultima criză economică, teoriile lui Baumeister au reintrat în atenția psihologilor.

Despre ce e vorba – majoritatea celor care se sinucid au avut vieți mai bune decît media. Țările cu standarde de viață mai mari au mai mulți sinucigași; statele din SUA mai bogate au mai mulți sinucigași. Clima mai bună sau anotimpurile mai călduroase nu scad sinuciderile, dimpotrivă. Studenții și elevii cu note mai mari se sinucid mai des decît cei cu note mai mici.

Baumaister spune că aceste condiții crează standarde nerezonabile de fericire personală, ceea ce îi face pe oameni mai fragili emoțional în fața dificultăților. Cînd lucrurile nu mai sînt atît de roz, cei care au avut vieți privilegiate se simt mai loviți decît ceilalți.

Sinuciderile analizate de Baumaister au fost în general precedate de evenimente dramatice în sensul căderii din standarde. Să fii sărac nu e un factor de risc pentru sinucidere. Dar să cazi de la prosperitate la sărăcie este. Să fii singur toată viața nu e un factor de risc dar să treci de la cuplu la singurătate este. Cele mai multe sinucideri care se petrec în pușcării au loc în primele luni, imediat după pierderea libertății. Sinuciderile sînt mai dese luni, după ce am petrecut un week-end odihnitor, decît vineri, după o săptămînă obositoare, mai dese după sărbători și mai rare înainte. Așteptările dezamăgite sînt motive de sinucidere mai puternice decît orice.

Diferența dintre standarde și realitate e cauza principală a sinuciderilor. Un sărac învață să se bucure de plăcerile simple, de mîncare, conversații, televizor, vicii mărunte, somn, sex, timp petrecut cu copiii și familia etc. Aceasta e viața. Pentru un privilegiat, viața trebuie să fie mai mult de atît, iar cînd nu e, se deprimă.

 


9 comentarii

  1. Pentru ca majoritatea celor saraci nu ajung la nivelul la care ar putea sa se gandeasca la sinucidere…ei nu au nelinisti metafizice in primul rand pentru ca le chioraie matele de foame. Vedeti in sensul asta piramida lui Maslow (teoria ierarhizării nevoilor)…e chiar interesanta.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger