De ce ni se taie filmul când bem

0

Mulţi dintre noi cunosc efectele unei băute serioase: mersul împiedicat, cuvintele prost articulate, discernământul leneş, coordonarea slabă în general. Toate aceste semne fizice se fac simţite graţie modului în care alcoolul afectează creierul şi sistemul nervos central şi sunt încununate uneori cu întreruperi ale memoriei (aşa-numitele blackouts în engleză). Nu toţi oamenii experimentează însă aşa ceva, iar oamenii de ştiinţă ne explică acum de ce.

 

 

Pe termen scurt, alcoolul poate cauza întreruperi ale memoriei, care, deşi sunt frecvent asociate consumului de alcool, pot fi induse şi de alte substanţe, Xanax sau Diazepam, de exemplu, atunci când sunt înghiţite în exces. Consumatorii uită ce s-a întâmplat după consum, nu numai într-un anumit moment, dar şi pe perioade mai îndelungate. Alţii, în schimb, rămân cu memoria intactă. O nouă cercetare, realizată la Universitatea din Pennsylvania, care a studiat pierderea parţială de memorie după un episod etilic, arată că unii oameni sunt mai predispuşi decât alţii la întreruperi şi pierderi ale memoriei, prezentând răspunsuri diferite în regiunile cerebrale implicate în memorie şi atenţie chiar şi după un consum redus de alcool faţă de cei care nu au blackout-uri.

Cercetătorii americani au analizat 24 de studenţi care beau cam cinci pahare pe seară, de două sau trei ori pe săptămână. Unii dintre ei aveau un istoric al întreruperilor de memorie şi au fost plasaţi într-un grup separat. Oamenii de ştiinţă le-au scanat creierul în timpul unor teste de memorie, atât în stare de trezie, cât şi după câteva pahare. Când erau treji, peisajul cerebral al subiecţilor celor două grupuri era asemănător. După un consum foarte redus de alcool, până în limita legală de 0,008, cercetătorii au observat mari diferenţe în materie de activitate cerebrală în timpul testelor de memorie. De exemplu, subiecţii susceptibili la întreruperi ale memoriei au prezentat o activitate redusă în regiunile cerebrale responasabile pentru transformarea unor experienţe în amintiei şi în cele care reglează atenţia şi procesul cognitiv.

La o zi după studiu, nici unul dintre participanţi nu a raportat amintiri fragmentare ale testului în timpul desfăşurării lui, deşi analiza cerebrală arăta complet altceva. Această nepotrivire sugerează că creierul amnezic se comporta diferit încă de dinainte să înceapă să uite. Oamenii care experimentează astfel de întreruperi ale memoriei, numite fragmentare, îşi pot aminti frânturi din ce au făcut după consum dacă primesc indicii, sunt conştienţi şi participă la acţiune în timpul lor, însă creierul lor nu asimilează informaţia. Asemenea întreruperi pot avea consecinţe negative, cum ar fi imposibilitatea consumatorului de a-şi aminti o partidă de sex cu riscuri sau faptul că nu conştientizează când conduce intoxicat.

Sursa: Livescience

Foto: Flickr/bigaila

 

Puteţi citi şi:

Iluziile consumatorilor de alcool


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger