De ce ni se pare uneori că auzim telefonul sunînd

0

80% dintre noi am auzit telefonul sunînd sau l-am simțit vibrînd în buzunar deși nu era cazul; 30% îl auzim sunînd fără motiv. E un semn de nebunie? O problemă neurologică? Specialiștii ne liniștesc.

 

 

Vibrațiile sau alarmele fantomă sînt o parte normală a activității noastre psihice. E același sistem care pornește alarmele de incendiu la cea mai mică urmă de fum și face narcisele să înceapă să înflorească în afara sezonului, într-o dimineață mai călduroasă de februarie.

Cînd purtăm un telefon în buzunar, o parte a minții noastre poate fi permanent atentă la semnalele acestuia. Costul acestei atenții sînt semnalele halucinații, așa cum inconvenientul unui sistem de alarmă performant e că reacționează la orice și-l interpretează ca un semnal important.

De ce nu aud atunci toți oamenii semnale false sau de ce le aud mai rar? Diferența constă în cît de mult investim în convorbirile telefonice, cît de importante sînt pentru noi. Dacă ni se pare foarte neplăcut să pierdem un apel, bineînțeles că acea parte cu rol de alarmă a creierului nostru e extrem de concentrată pe orice ar aduce a semnal de la telefon. Pentru acești oameni, un telefon tăcut nu e un telefon absent; mintea lor e undeva într-o stare de așteptare continuă.

Un studiu arată că acest tip de oameni sînt și cei aflați într-o mai mare căutare a noutății. De aceea poate adolescenții și tinerii în general își pîndesc mai obsesional telefonul (și fac scenarii paranoice cînd alții nu le răspund). La fel de atenți sînt desigur și profesioniștii în a căror muncă telefonul are un rol important. Și, nici n-ar mai fi nevoie să precizăm, îndrăgostiții.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger