De ce ni se par cei frumoși mai buni

0

 Keats spune într-un vers: ”Puterea li se dă celor mai frumoș”i. La fel și Evangheliile: ”Celui care are i se va mai da”. Studiile arată că atribuim în mod inconștient calități sociale celor atractivi fizic. O cercetare recentă încearcă să explice de ce.

 

În toate culturile există un consens asupra unor trăsături care fac frumusețea: semnele de tinerețe, ochii relativ mari la femei, o proporție anume a craniului și a feței, un maxilar relativ mic.

Într-un articol din The Quarterly Review of Biology, I. Elia, cercetător la Cambridge, conectează genetica, antropologia socială și psihologia pentru a interpreta un experiment cu vulpi argintii făcut în Rusia. Interpretarea pare să explice originea frumuseții și așa-numitul bias al frumuseții, tendința de a atribui celor frumoși și alte calități.

Cîteva vulpi argintii au fost selectate pentru a învăța să se împrietenească cu oamenii. În 20 de ani, s-au obținut vulpi mai comunicative, mai încrezătoare și mai jucăușe. Cercetătorii au observat și că noile generații de vulpi se maturizau mai repede și aveau trăsături mai atractive, cranii mai rotunde, nasuri mai mici și boturi mai scurte. Aceasta sugerează că la oameni frumusețea facială indică un nivel relativ mai mare de sociabilitate.

În experiment, selecția operată a afectat genele care controlează axa HPA (formată din hipotalamus, glanda pituitara și suprarenale), care modulează și frica și agresivitatea. Selecția făcută pentru a reduce acestea, pentru a obține vulpi mai prietenoase, alterează axa, ceea ce schimbă nivelurile de hormoni și duce la o maturare fizică mai timpurie, iar aceasta afectează trăsăturile fizice. Maturarea timpurie a oaselor creează acel tip de craniu pe care îl considerăm mai atrăgător.

Presiunea pentru abordabilitate (sau socializare) a apărut în evoluție pentru că indivizii prea agresivi sau prea temători ar fi pus în pericol hrănirea și supraviețuirea puilor. Trăsăturile sociabile au fost astfel mai marcate la femei, care teoretic se ocupă mai mult de creșterea puilor. Aceasta explică și de ce frumusețea facială e mai accentuată la femei.

Anumite schimbări neotenice au dezvoltat abilitatea de a interacționa, de a coopera și de a învăța. Studiile au demonstrat de multe ori că atractivitatea facială e corelată semnificativ cu performanța socială și cu inteligența.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger