Nu-i de mirare că e atât de mic numărul celor care, atunci când văd ciocolată, spun ”Nu, mulțumesc”: un studiu publicat recent în Current Biology arată că, atunci când mâncăm ciocolată, creierul produce o substanță chimică opiacee.
Alexandra DiFeliceantonio, de la Universitatea din Michigan, spune că acest lucru demonstrează că oamenii au sisteme mult mai complexe care îi determină să consume în exces acest tip de recompense dulci. Câți dintre noi, aflați în fața unei cutii de bomboane, s-ar rezuma să mănânce una singură?
În timpul experimentului care a dus la aceste concluzii, mai mulți șoareci au primit la desert bomboane de ciocolată M&M. În acest timp, s-a constatat că în creierul șoarecilor se secreta o substanță numită encefalină, care, la fiecare bomboană mestecată, era produsă în cantități considerabil mai mari. Nu este vorba însă de o relație cauză-efect: encefalina nu face ca ciocolata să ne placă mai mult, ci doar crește pofta de a consuma mai mult. Această descoperire contribuie la o mai bună explicație a tendinței de a mânca foarte multe dulciuri: ”Aceeași regiune cerebrală se activează și atunci când persoanele obeze văd mâncare și când dependenții de droguri sunt martori la scene în care sunt prezente drogurile,” explică Alexandra DiFeliceantonio.
Sursa: Science Daily
Foto: nutrivize.com
Puteți citi și:
Ciocolata poate subția silueta
O istorie dulce: s-au găsit urme de ciocolată de aucm 2.500 de ani
Șapte secrete din universul de ciocolată
Cât timp ne vom mai putea permite ciocolată?
Ciocolata, în pericol din cauza schimbărilor climatice
Un comentariu
Pingback: Anonim