De ce ne plac ritualurile de Crăciun

0

  Ritualurile nu par să aibă un alt sens decît plăcerea repetiției. Ne strîngem mîinile cînd ne întîlnim, ciocnim pahare cînd bem; acestea sînt ritualuri zilnice. În unele perioade ale anului, de sărbători în special, densitatea ritualurilor e mai mare. Efectul acestora, după spusele cercetătorilor, e intensificarea plăcerii.

Kathleen Vohs, de la Universitatea din Minnesota, a explorat modul în care ritualurile afectează experiența. Unui grup de subiecți i s-a dat un baton de ciocolată: jumătate din membrii grupului au fost rugați să-l mănînce cum au chef, cealaltă jumătate a fost supusă unui ritual (au rupt ciocolata în două și i-au scos fiecărei părți ambalajul, pe rînd).

Pregătirile de dinainte au avut un efect dramatic – cei care s-au concentrat pe ritual au evaluat experiența ca fiind mult mai plăcută decît ceilalți. Ritualul i-a făcut și să mănînce ciocolata mai încet și s-o savureze. În plus, aceștia au declarat că ar plăti de două ori mai mult decît ceilalți subiecți pentru același tip de ciocolată.

Experimentul a fost repetat și de fiecare dată grupul care a performat ritualul a considerat experiența mai plăcută.

În cartea sa, The Symbolic Species, Terrance Deacon spune că ritualurile au apărut înainte să se dezvolte limbajul; comportamentele regularizate țineau loc de simboluri. Oamenii aveau nevoie să-și spună unul altuia ce rol are fiecare în grup și aceasta se făcea prin imitarea unei serii de gesturi specifice. Majoritatea acestor gesturi țineau de gătirea și prezervarea vînatului și de împărțirea hranei. De aici și plăcerea ritualurilor de Crăciun, cînd grupuri mari de oameni se adună pentru a mînca împreună.

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger