De ce ne înșelăm când ne imaginăm cum vom fi în viitor

0

”Iluzia sfârșitului istoriei” – așa numesc specialiștii în psihologie eroarea pe care o comitem încercând să anticipăm cum vom fi peste 10 sau 20 de ani. Dacă la analiza vremurilor trecute ne pricepem destul de bine, putând evalua cum și cât ne-am schimbat, când vine vorba de viitor nu ne descurcăm prea bine. Tocmai pentru că avem tendința să credem că vom rămâne la fel.

 

”Trebuie să vă mărturisesc că nici în visele mele cele mai sălbatice, de când aveam părul prins în coadă, făceam autostopul prin țară și cântam la chitară nu aș fi crezut că cea mai mare plăcere va fi aceea de a sta alături de dragostea vieții mele, luând cina în fața televizorului, uitându-ne la Riști și câștigi,” spune unul dintre autorii studiului publicat în revista Science, profesorul de psihologie de la Harvard, Daniel Gilbert.

Pentru a analiza cât de bine pot anticipa oamenii schimbarea la nivel personal, cercetătorii au chestionat 19.000 de persoane, cu vârste între 18 și 68 de ani. Din răspunsurile lor reiese nu doar că subestimăm cât de mult ne vom shcimba în viitor, ci și că folosim premisa statutului prezent pentru a lua decizii eronate, presupunând că vom avea aceleași nevoi și plăceri pentru totdeauna. Într-o etapă a cercetării, subiecții au fost rugați să completeze un test de personalitate, dar și să facă o variantă cu răspunsurile pe care cred că le-ar fi dat în urmă cu zece ani și una pentru sinele cu 10 ani mai în vârstă. Cercetătorii nu au așteptat totuși să treacă 10 ani pentru a-și verifica rezultatele, ci au comparat răspunsurile pentru categorii de vârstă diferite. O concluzie clară a fost faptul că, indiferent de vârstă, oamenii prevăd că se vor schimba mult mai puțin decât arată chestionarele completate de persoane cu 10 ani mai în vârstă.

 

Una dintre implicațiile acestui studiu referă la deciziile pe termen lung, cum ar fi cumpărarea unei case sau găsirea unei slujbe compatibile cu interesele personale. În astfel de cazuri, sugerează autorii, bazându-se pe alte cercetări trecute, oamenii fac alegeri mai bune dacă se bazează pe experiența altora. Într-unul dintre experimentele invocate, s-a constat că femeile, deși susțineau că ar face o alegere mai bună în materie de bărbați dacă ar avea toate informațiile despre el, acestea au luat mai mult în calcul relatările altor persoane referitoare la potențialii parteneri. Prin urmare, sugestia profesorului de la Harvard este să luăm în calcul, atunci când ne gândim la viitor, situația persoanelor cu 10 ani mai vârstinici decât noi.

Totodată, profesorul de psihologie Margie Lachman, de la Brandeis University, care a realizat la rândul ei studii similare, susține că oamenii au tendința de a supraestima schimbarea personală. Pe de o parte, analizând schimbarea parcursă până în prezent, cei mai mulți tind să o amplifice deoarece ”ar fi dezamăgiți să creadă că nu s-au dezvoltat.” În ceea ce privește viitorul, Lachman e de părere că tinerii și adulții de vârstă mijlocie supraestimează schimbarea, afirmând că vor fi mai fericiți de propriile vieți în deceniile următoare.

Indiferent dacă subestimăm sau supraestimăm gradul de schimbare de care vom avea parte când ne gândim cum vom fi peste 10 ani, Gilbert crede că ”ceea ce nu vom face niciodată este să ne imaginăm că în viitor vom zâmbi, cu un aer de cunoscători, la naivitatea noastră de odată.”

Sursa: Boston Globe

Foto: Daily Mail

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger