Un studiu realizat recent la Universitatea Indiana din Bloomington şi publicat în ediţia online din iunie a revistei Computers in Human Behavior susţine că materialele video cu pisici postate pe internet, care, de regulă, adună chiar milioane de vizualizări, nu doar că ne fac să zâmbim, ci au, de-a dreptul, beneficii reale pentru starea noastră de spirit şi pentru sănătatea noastră.
Dacă privim filmuleţe cu pisici (fie ele anonime, fie celebrele, pe internet, Lil Bub, Grumpy Cat sau Colonel Meow), ne reîncărcăm cu energie, ne ridicăm nivelul emoţiilor pozitive şi ne scade intensitatea sentimentelor negative, susţine cercetătoarea Jessica Gall Myrick, coordonatoarea studiului amintit. “Unii oameni consideră că a te uita la filmuleţe cu pisici nu este o treabă serioasă, cu atât mai puţin un subiect serios de cercetare academică, dar uită că vorbim despre unul dintre cele mai populare lucruri de pe internet, din prezent. Dacă vrem să înţelegem mai bine efectele internetului asupra noastră, noi, cercetătorii, nu îl putem ignora şi cu siguranţă nu putem ignora pisicile de pe internet”, susţine Myrick.
Numai în anul 2014 au fost postate pe YouTube aproape două milioane de clipuri video cu pisici, care au totalizat aproape 26 de miliarde de vizualizări, cumulat. De fapt, spune cercetătoarea, filmuleţe cu pisici au mai multe vizualizări decât orice altă categorie video de pe YouTube. Clipuri cu pisici sunt intens urmărite şi pe Facebook, şi pe site-ul I Can Has Cheezburger. La cercetare au participat diverşi utilizatori de internet, care au descris cum li se schimbă starea de spirit dacă se uită la materiale video cu pisici. Rezultatele au fost pozitive: participanţii la studiu au recunoscut că se simt mai plini de energie şi mai încărcaţi de sentimente benefice.
Totodată, emoţii negative, precum neliniştea, plictiseala sau tristeţea, li s-au diminuat semnificativ. “Chiar dacă le priveau când lucrau sau învăţau ori ca formă de procrastinare, câştigul emoţional a fost mai important”, explică Myrick. Un alt studiu, din anul 2012, susţine concluziile cercetării recent publicate: în cazul respectiv, oameni de ştiinţă din Japonia au descoperit că oamenii au rezultate mai bune la muncă şi un alt nivel de performanţă dacă se uită la imagini cu animale drăgălaşe – le creştea nivelul de atenţie, dar aveau şi un comportament mai atent, mai grijuliu.
Sursa şi mai multe detalii: Live Science
Foto: Lil Bub, senzaţie pe internet / credit foto: Mike Bridavsky / www.lilbub.com
Puteţi citi şi:
De ce e bine să ne uităm la poze cu animale drăgălaşe când suntem la muncă
Drăgălășenie cu efect garantat. De ce ne topesc imaginile cu animale
2 comentarii
Asta pentru cine nu-si permite o pisica in casa 🙂 Atunci sa vezi distractie.
Fix la asta ma gandeam; daca ne face bine sa ne uitam la clipuri cu pisici, ma intreb cum e cand ne uitam la pisicile din casa. Sau caine si pisica. Sau caine plus pisica plus fluturele care a avut neinspiratia sa intre in casa…