De ce ne face alcoolul agresivi

0

Se pare că e de ajuns să ne gîndim la alcool ca să devenim mai agresivi; cei mai agresivi bețivi sunt de obicei oamenii care își reprimă în general agresivitatea, așa se explică poate reacțiile japonezilor la alcool. Dar de ce ne face alcoolul agresivi?

 

În afară de răspunsul evident, acela că alcoolul ne slăbește controlul și orice situație în care pierdem controlul poate stîrni reacții agresive, de panică, mai există o explicație, mai subtilă.

Biasul intenționalității e o eroare cognitivă care constă în a vedea comportamentul altora ca fiind intenționat. În mod normal, dacă nu suntem paranoici sau psihanaliști freudieni, apreciem o mare parte din acțiunile accidentale ale celorlalți ca fiind…accidentale.

Un studiu recent a testat ipoteza că alcoolul crește biasul intenționalității. Participanții la test au primit jumătate dintre ei doze de alcool și jumătate altceva (experimentul era deghizat într-unul de degustare de mîncăruri). Unora li s-a spus că au primit alcool, altora nu. Apoi li s-au citit o serie de propoziții care descriau acțiuni simple, gen Ea l-a depășit în trafic.

Cum era de așteptat, cei intoxicați au interpretat mai multe acțiuni ca fiind intenționate. Așa se explică de ce o ciocnire accidentală a unui individ de altul într-un bar aglomerat poate fi interpretată de cel care a băut ca un gest personal, intenționat, de agresiune.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger