De ce ne e atât de greu să ne cerem scuze

0

ScuzeGeneralizările nu sunt, desigur, cele mai utile când încercăm să înțelegem anumite comportamente și atitudini, atâta vreme cât indivizii sunt propriu-zis rezervoare de particularități psihologice. Totuși, trebuie să recunoaștem că în anumite experiențe ne identificăm într-o mai mare măsură cu semenii noștri, iar dificultatea de a ne cere scuze când greșim este o astfel de situație. Un cercetător a încercat să afle de ce se întâmplă așa.

Tyler Okimoto, de la University of Queensland Business School, a realizat două experimente a căror miză principală era să determine motivele pentru care oamenii refuză sau susțin că pur și simplu nu pot, de cele mai multe ori, să-și ceară scuze, deși această metodă este o cale simplă de a obține iertare și de a înlătura sentimentele de vină. Primul experiement a implicat 228 de adulți, cu vârste între 18 și 77 de ani. Unii dintre ei au fost rugați să se gândească la un moment din viața lor când au greșit cuiva, cerându-și apoi iertare, iar ceilalți să se gândească la un moment similar, în care însă nu au făcut acest pas. Concluziile, publicate în European Journal of Social Psychology, au arătat că cei care au refuzat să-și ceară iertare au recunoscut totodată că acest lucru i-a făcut să se simtă mai puternici sau mai siguri pe sine decât cei care și-au recunoscut public greșala.

În cadrul celui de-al doilea experiment, la care au participat 219 oameni de aproximativ aceleași vârste, împărțiți în trei grupe: una dintre ele a fost rugată să scrie un email în care să ceară cuiva scuze pentru o greșală din viața reală, alta să scrie un email în care să refuze explicit să-și ceară scuze, iar a treia să se gândească pur și simplu la o greșală comisă, fără să scrie însă nimic. Rezultatele au arătat, din nou, că cei ce au refuzat să se scuze au înregistrat o siguranță de sine mai mare decât cei care au făcut, dar și decât cei care n-au făcut decât să se gândească la greșelile comise.

Autorii cercetării subliniază că cel mai mare avantaj al celor care refuză să se scuze față de ceilalți este gradul ridicat de siguranță de sine pe care această decizie îl conferă, blocând astfel orice potențială ”lovitură” cauzată de sentimentul de vinovăție. Acest rezultat îi ajută pe cercetători să înțeleagă mai bine comportamente care, la prima vedere, par iraționale, antisociale sau insensibile manifestate de cei care, conștienți sau nu de aceste resorturi psihologice, refuză să ceară iertare de la cei cărora le-au greșit.

Sursa: Daily Mail

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger