De ce ne amintim lucrurile mai bine dacă închidem ochii

0

Atunci când încercăm de multe ori să ne aducem aminte ceva ce ne scapă, se întâmplă de multe ori să închidem ochii. Art Markman, specialist în ştiinţele cogniţiei, explică de ce suspendarea vederii pe termen foarte scurtă ajută la depistarea detaliilor de care avem nevoie în creier.

Creierul procesează o cantitate uriaşă de informaţie, o parte importantă din acest flux fiind generată de vedere. Descifrarea tuturor imaginilor solicită numeroase procese cerebrale, astfel încât înlăturarea sau reducerea stimulilor – închizând ochii sau privind în tavan ajută la “decongestionarea” proceselor legate de memorie.

Această explicaţie nu se aplică doar la partea vizuală, astfel încât, dacă vrem să ne amintim vocea cuiva, un fundal sonor aglomerat îngreunează acest lucru. Astfel s-ar putea explica de ce ne este greu să scriem în timp ce alţii vorbesc. Pe scurt, de fiecare dată când încercăm să ne amintim ceva, e important să izolăm cât mai bine simţul respectiv şi să reducem pe cât posibilii stimulii aferenţi, pentru a regăsi cât mai uşor informaţia corespunzătoare.

 

Sursa: Lifehacker


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger