De ce munca înainte de zece dimineaţa este “o tortură”

5

Există un motiv ştiinţific pentru care ne vine să tot lovim butonul de “snooze”: se pare că a munci înainte de ora zece dimineaţa nu este natural din punct de vedere biologic, susţin oamenii de ştiinţă, care publică tot mai multe studii despre cum ar trebui să fie, de fapt, programul nostru de muncă şi educaţie, pentru rezultate eficiente.

Să mergi la muncă de la opt dimineaţa este biologic nenatural, spun cercetătorii. “A-ţi obliga angajaţii să lucreze înainte de ora zece dimineaţa este pur şi simplu tortură. Îi îmbolnăveşte, îi stresează şi îi stoarce de puteri”, spune Paul Kelley, cercetător la Universitatea Oxford. “Înainte de vârsta de 55 de ani, ritmul circadian al adulţilor este complet nesincronizat cu programul de muncă de la nouă dimineaţa la cinci după-amiaza (norma generală), ceea ce reprezintă o ameninţare reală faţă de sănătatea lor fizică, mentală şi faţă de modul în care fac performanţă”, spune Kelley, citat de National Post.

Din acest motiv, cercetătorul consideră că trebuie să existe o schimbare la nivel mondial în privinţa programelor de lucru şi de şcoală, cu ore de începere care să fie potrivite ceasului biologic al oamenilor. Studii făcute pe elevi arată că un copil de zece ani nu se poate concentra deplin pe activitatea academică până la ora opt şi jumătate dimineaţa, în vreme ce un adolescent de 16 ani ar trebui să îşi înceapă activitatea şcolară la ora zece dimineaţa, în vreme ce studenţii ar trebui să facă asta la ora unsprezece dimineaţa. Un profesor american chiar a testat teoria începerii şcolii mai târziu de opt şi jumătate: cursurile au început la ora zece dimineaţa, iar notele elevilor au crescut cu 19% pe durata experimentului.

“Suntem o societate privată de somn, fapt care ne afectează grav sistemele biologice, ne afectează fizic, emoţional şi din punct de vedere al eficienţei funcţionării noastre ca oameni”, mai spune cercetătorul. În opinia lui, inima şi ficatul umane funcţionează “după alt tipar” decât cel solicitat de stilul de viaţă al societăţii moderne, iar problema este una de nivel internaţional, nu doar a unei ţări.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: True Activist

 


5 comentarii

  1. Abureala, eu sunt mai eficient intr-o zi cu cat incep mai devreme. Trezitul tarziu in lumea moderna se datoreaza culcatului tarziu, dupa ora normala biologica, surmenajului, a cafelei cu sticla si a altor obiceiuri nesanatoase. Elimina cafeaua, culca-te la ora 10-11 cel tarziu seara, mananca cele trei mese sanatos si o sa te poti trezi la ora 6 fara probleme. Bafta!

  2. Cel mai bine era cand serviciul era de la 7 la 15. Aveai 1/2 de zi libera in care puteai sa faci ce vrei. Aveai timp de vizite, de trebaluit, etc. Acum cu munca de la 9-17 ai aproape toata ziua ocupata. Daca o faceti de la 10-11, este si mai rau. Nu vei face decat sa dormi si sa muncesti,
    Dusmanul principal este privitul la TV dupa ora 22 si cluburile.

  3. Eu inteleg ca sunt prost pentru ca fac parte din prostime dar ,nu ma faceti tampit ca – mi sare tandara … Nu – mi spuneti mie pe numele vostru ! Cum poti urni vaca , oaia , ramatorul sau bivolul de la umbra dupa 10.30 ca rupi bata pe spinarea lor si nu se urnesc decat dupa 17.00 … ( discutam despre rumegatoarele si ramatorii clasici nu despre cele modele tip SORI SI BONE travesti oamenii si vietuitoarele sa traiasca in colivii iar voi sa alergati pe campii ) ? Si unde e masa de pranz cu familia ? Spuneti – mi ca sunt prost dar nu -mi spuneti tampit pe numele vostru …

  4. Adevarul ca bunicul se trezea pe la ora 8:30 si abia pe la 11 se ducea la camp. Daca ajungea mai devreme era stresat toata ziua si nu se putea concentra pe partea agricola. Abureli.
    Eu ce dracu sa mai zic? In fiecare zi ma trezesc la ora 06:00, iar la 7:00 punct incep serviciul. Asta cum se mai numeste, daca lucrul inainte de ora 10:00 se numeste tortura?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger