De ce mor vedetele rock mai repede

2

Vedetele din lumea muzicii rock mor mai repede, mai ales dacă este vorba de artişti solo, arată un studiu recent realizat de o echipă de cercetători britanici şi publicat ieri în revista BMJ Open. Studiul a analizat vieţile a 1.489 de vedete rock din Europa şi SUA, din ultimii 50 de ani, de la Elvis Presley la trupa Arctic Monkeys.

 

 

Prin comparaţie cu rata de supravieţuire a populaţiei obişnuite, studiul a relevat că vedetele rock, fie artişti solo, fie solişti ai unor trupe, mor mai repede decât ar fi normal, în baza speranţei de viaţă conferite de gen, etnie şi vârstă. Dar artiştii solo au de două ori mai multe „şanse” de a muri tineri faţă de soliştii unor trupe rock: 10,2% dintre artiştii solişti ai unor trupe din America au murit mai tineri, respectiv 22,8% dintre artiştii solo. În Europa, procentajul, deşi mai mic, indică acelaşi raport: 5,4% dintre soliştii unei trupe rock au murit mai tineri, respectiv 9,8% dintre artiştii solo au avut această soartă. Motivele acestei diferenţe nu sunt cunoscute oamenilor de ştiinţă, care susţin că ar putea fi legate de nivelul de faimă atins de artiştii solo în comparaţie cu cei parte dintr-o trupă. Alte studii, dacă vor fi realizate, vor încerca să determine cauzele acestei diferenţe.

În ceea ce priveşte motivele pentru care vedetele rock mor mai repede, cercetătorii spun că sunt mai multe, între care, mai cu seamă, consumul de diverse substanţe interzise sau periculoare, care poate duce la o moarte timpurie şi este adeseori asociat cu faima şi cultul personalităţii artistului vedetă. Totodată, evenimente neplăcute din copilărie, precum abuzul fizic sau destrămarea căminului, pot fi un factor care să ducă la un deces prematur. În fapt, astfel de evenimente neplăcute duc la consum de substanţe periculoase în perioada adultă, scrie cercetarea. Se pare că jumătate dintre artiştii care au murit în urma abuzului de droguri, alcool sau ca urmare a violenţei au avut, în copilărie, parte de cel puţin un eveniment nefericit de tip abuziv. „Faima creşte căile de acces la comportamente de risc, dar de cele mai multe ori publicul nu ştie că la baza acestor comportamente, cum este şi consumul de droguri, stau evenimente nefericite din copilărie”, mai notează studiul citat.

 

Sursa şi foto: Live Science


2 comentarii

  1. slabut articolul!
    nivelul de stress si consumul de energie excesiv nu se poate cu prea multe alte profesii. Din acest motiv, ajung sa ia substante interzice, medicamente antidepresive.. Sunt foarte rari acei artisti care gasesc formula magica a echilibrului dintre viata privata si cea de scena.. Noptile pierdute, concertele multiple, presiunea acelor care asteapta de la artist tot timpul ceva nou, etc.. toate acestea fac ca viata lor sa arda mai repede.. ca o lumanare care arde la ambele capete. Acesta este pretul! Prea scump, din pacate!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger