De ce miroase ploaia (video)

0

Dacă aţi simţit vreodată că ploaia are un anumit miros, nu vi s-a părut: el chiar există şi are un nume – Petrichor. Oameni de ştiinţă de la MIT au reuşit să descopere cum anume se emană acel miros în aer şi au reuşit, totodată, să surprindă întreg procesul într-o filmare.

 

 

Cercetătorii au lucrat cu camere video capabile să surprindă detalii petrecute la mare viteză, pentru a vedea ce se întâmplă când ploaia loveşte diverse suprafeţe. Astfel, au observat că, la impactul cu o suprafaţă, apar mici bule de aer în stropi, la momentul contactului, care, apoi, ies prin stropi şi se sparg efervescent în aer. În funcţie de viteza cu care stropii ating suprafaţa, “aerosolii frenetici” (cum îi numesc cercetătorii MIT) se dispersează în aer la viteze diferite şi la înălţimi diferite.

“Le spunem frenetici pentru că se pot genera sute de astfel de aerosoli în câteva microsecunde”, explică cercetătorul Youngsoo Joung. “Am descoperit că se poate controla viteza unei generaţii de aerosoli în funcţie de condiţiile de impact”, mai spune el. Iar aceşti aerosoli poartă mirosul detectat de nasul uman. Numele Petrichor primit de mirosul ploii a venit de la cercetători australieni, în anul 1964, care s-au inspirat din limba greacă: “petros” (care se referă la mirosul prafului, noroiului) şi “ichor” (care înseamnă “fluid eteric care curge prin venele zeilor”).

Potrivit materialului video de mai jos, procesul prin care mirosul ploii se răspândeşte în aer ar putea explica, totodată, cum diverse bacterii sau viruşi care se află în pământ se răspândesc în natură şi ajung şi la oameni:

 

 

Surse: Treehugger, Inhabitat

Foto: Retezat, România / Camelia Jula, TOTB

 

Puteţi citi şi:

Trei femei din Pakistan au fost ucise pentru că au dansat în ploaie

Nubrella. Prima umbrelă din lume care nu se ţine cu mâna

Casa care sfidează inundaţiile


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger