Tocurile unei femei ne pot stârni admirație, atâta vreme cât accentuează linia suplă a piciorului, însă nu de puține ori ne pot stârni mirare: de ce ar prefera cineva să facă echilibristică, pășind de la înălțimea considerabilă a tocurilor, în ciuda disconfortului evident? O nouă teorie susține că tocurile sunt menite să exagereze feminitatea.
Primii pantofi cu tocuri înalte au devenit populari în Franța secolului al șaisprezecelea, însă nici până în ziua de azi nu au dispărut din garderobele femeilor, indiferent de schimbările din modă. Dimpotrivă. Un studiu recent publicat în revista Evolution and Human Behavior afirmă că ”tocurile înalte pot sublina în mod exagerat aspectele specifice genului ale mersului feminin.”
Pentru a testa dacă mersul pe tocuri înalte crește gradul perceput de feminitate și atracție, echipa de cercetători condusă de psihologul Paul Morris a realizat două experimente, în cadrul unuia dintre ele urmărindu-se traiectoria unor femei care purtau atât tocuri înalte, cât și pantofi cu talpă plată. Femeile au mers timp de două minute cu tocuri și alte două minute fără, iar participanții au fost rugați să evalueze gradul de atracție al mersului lor, în ambele situații. ”Pentru toate femeile care au defilat în fața martorilor, nivelul de atracție declarat a fost mai ridicat atunci când acestea purtau tocuri înalte,” arată studiul, punctând că aceste evaluări au fost realizate în egală măsură de femei și de bărbați.
În cadrul celui de-al doilea experiment, 120 de participanți (82 de femei și 38 de bărbați) au fost rugați să indice dacă urmele lăsate pe podium aparțin unor femei sau unor bărbați. În cazul urmelor lăsate de pantofi cu talpă plată, 28% dintre femeile care merseseră pe podium au fost greșit catalogate drept bărbați. În cazul urmelor lăsate de tocuri, doar 17% dintre ele au fost atribuite bărbaților.
Concluzia cercetătorilor arată că, atunci când merg pe tocuri înalte, femeile pășesc într-un mod considerat specific feminin. ”Cele care purtau tocuri înalte au făcut pași mai mici și mai deși, ceea ce a determinat o mișcare mai mare și mai legănată a șoldurilor,” susțin autorii. Altfel spus, tocurile exagerează diferența de mers între femei și bărbați, accentuând feminitatea, lucru care stimulează excitarea bărbaților, precum și un avantaj pentru femeile care concurează pentru atenția acelorași potențiali parteneri. În termenii explicației evoluționiste, mersul pe tocuri este considerat un ”stimul supernormal”, adică o exacerbare a unui stimul regăsit în natură.
Sursa: Pacific Standard Magazine
2 comentarii
de ce nu inca un articol inutil 🙂
Pingback: da links 3