De ce mâncarea occidentală și cea asiatică au gusturi așa diferite?

0

Nu e nevoie de un expert să spună că mâncarea occidentală și cea asiatică au gusturi total diferite, dar e nevoie de un expert să spună de ce.

Ideea “alimentelor pereche”, care înseamnă anaiza chimică a alimentelor pentru a vedea ce compuși împărtășesc, a dus ca restaurantele să facă asocieri ciudate între mâncăruri, precum între ciocolata albă și caviar.

Dar o nouă cercetare, care analizează 381 de ingrediente, 1021 de compuși și 56.498 de rețete, arată că abordarea asiatică este total diferită, evitând, de fapt, mâncărurile care se potrivesc.

Bucătăriile occidentale au tendința de a asocia mâncăruri care au multe arome în comun, arată cercetătorii, spre deosebire de bucătăriile asiatice, care le evită. Această diferență explică de ce mâncărurile din colțuri diferite ale lumii au gusturi așa diferite.

Cercetătorii au mai descoperit că aroma specifică Europei de sud este busuiocul, pe când cea a Asiei de est este sosul de soia, iar asocierea tipic europeană – parmezan cu roșii (alimente care împărtășesc multe arome) – și asocierea tipic asiatică – usturoi cu ulei de susan (alimente care împărtășesc foarte puține arome) – arată diferența scoasă în evidență de studiu.

Foto: Flickr / jugglerpm


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger