Obiceiul de a servi o gustărică (chipsuri, nachos, popcorn, alune etc.) în timp ce ne uităm la televizor, suntem la cinema sau întreprindem o altă activitate poate conduce la mâncat iresponsabil chiar şi atunci când suntem sătui şi chiar dacă mâncarea are gust nasol, arată un nou studiu. Cercetătorii au găsit însă şi o modalitate de a scăpa de aceste obiceiuri.
„Când mâncăm în mod repetat un anumit fel de mâncare într-un anumit mediu, creierul nostru ajunge să asocieze mâncarea cu mediul respectiv şi ne îndeamnă să mâncăm în continuare atâta vreme cât semnele acelui mediu sunt prezente”, spune David Neal, profesor de psihologie la Universitatea din California de Sud, citat de Livescience. În cadrul unui experiment, cercetătorii de la universitatea amintită le-au dat popcorn indivizilor care se pregăteau să intre într-o sală de cinema. Era vorba fie de popcorn proaspăt, fie de popcorn rânced, vechi de o săptămână. Participanţii la studiu care au spus că mănâncă de obicei popcorn când merg la cinema au consumat aproximativ aceeaşi cantitate de popcorn fie că era proaspăt sau vechi. Cei care nu consumau de obicei popcorn la cinema au mâncat mai puţin din cel rânced.
„Oamenii cred că comportamentul lor legat de mâncare este activat de gustul mâncării. Nimănui nu-i place popcornul buretos, vechi de o săptămână”, spune alt cercetător din spatele studiului, Wendy Wood. „Însă dacă ne-am format un obicei în privinţa mâncării, atunci nu ne mai pasă dacă aceasta are gust bun sau nu. Vom mânca exact aceeaşi cantitate, fie că e proaspătă sau râncedă”. Experimentul a fost repetat cu un grup care a primit popcorn rânced şi proaspăt în timp ce urmăreau clipuri video într-o sală de conferinţe. Fără setting-ul sălii de cinema, chiar şi oamenii care consumau regulat popcorn în sălile de proiecţie au mâncat mai puţin din cel rânced decât din cel proaspăt. O sală de conferinţe nu este asociată de obicei cu consumul de popcorn, aşa că subiecţii s-au axat mai degrabă pe gustul mâncării decât pe consumul inconştient.
Rezultatele studiului arată cât de puternic este mediul înconjurător în declanşarea unor comportamente nesănătoase. Evitarea unor comportamente precum cele de mai sus nu ţine însă de schimbarea mediului , ci de găsirea unor mecanisme de perturbare a consumului inconştient de mâncare, care să-i facă pe oameni mai conştienţi de ce şi cât mănâncă. Într-un experiment separat, cercetătorii americani le-au dat din nou participanţilor popcorn rânced şi proaspăt înainte să intre în sala de cinema, însă i-a îndemnat să mănânce fie cu mâna dominantă, fie cu cea nedominantă. Subiecţii care au folosit-o pe cea din urmă au consumat mai puţin popcorn rânced decât proaspăt.
Sursa: Livescience