De ce iubim tratamentele naturiste

0

Economistul behaviorist Dan Ariely, ale cărui studii analizează înclinaţia oamenilor de a lua decizii iraţionale, explică de ce avem încredere mai mare în tratamentele medicale naturale decît în cele artificiale.

Dacă putem să alegem între un medicament şi un tratament natural, tindem să optăm pentru cel natural. În cele din urmă, cumpărăm mai multe pastile decît produse naturiste,  dar convingerea noastră profundă e că tratamentul natural e mai bun. Paradoxal, nu le considerăm pe acestea mai eficiente, dar credem că medicamentele au mai multe efecte secundare.

Această credinţă populară se numeşte „caveman theory” şi porneşte de la premiza că organismul se împacă mai bine cu tratamente care au fost folosite de zeci de mii de ani şi nu reacţionează bine la produsele mai noi, sintetice.

Dan Ariely consideră că această credinţă e un tip de gîndire magică. E vorba de iluzia că am fost cîndva într-o relaţie armonioasă cu natura, la fel de iluzorie ca şi credinţa că natura în sine e un sistem armonios . Curentele New Age şi filme ca Avatar întreţin această percepţie, contrazisă evident de realitate. Natura ca sistem echilibrat nu există , e, dimpotrivă, o serie de dezechilibre şi catastrofe, iar momentele de stabilitate sunt temporare şi în general aparente.  Omul e practic într-o inadecvare continuă cu mediul (şi la fel sunt toate vieţuitoarele) şi e nevoit să dezvolte mereu noi strategii şi tehnologii ca să supravieţuiască. Astfel, extragerea substanţelor tămăduitoare din plante e o simplă tehnologie, cu nimic superioară celei medicale contemporane.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger