S-a observat de mult și psihologii au confirmat că femeile pot avea orientări sexuale mai fluide decît bărbații. O femeie poate fi heterosexuală mult timp, poate avea o perioadă de homosexualitate după care să revină la heterosexualitate. Sau invers, o femeie de orientare homosexuală poate avea momente sau perioade heterosexuale.
Unii psihanaliști spun că această fluiditate se datorează bisexualității noastre fundamentale. Bărbații însă, spre deosebire de femei, ar fi într-o luptă continuă pentru a-și păstra identitatea masculină, luptă începută încă din primii ani, cînd sînt crescuți de o persoană de alt sex și pentru a evita să se identifice total cu aceasta, își construiesc o identitate rigidă, diferită de cea a mamei, pe care toată viața încearcă să și-o păstreze cu mari eforturi.
Psihologii evoluționiști au o altă explicație, mai practică. Femeile ancestrale erau frecvent puse în situația de a rămîne cu puține resurse din cauza morții partenerului, expus permanent la pericole sau a lipsei unei implicări a partenerului, în urma violului sau rămîneau cu mai puține resurse pentru că partenerul își făcea legături extra-maritale cărora le dăruia din resurse.
Sexualitatea fluidă le ajuta să facă perechi cu alte femei pentru a-și crește copiii. Majoritatea femeilor heterosexuale ar avea capacitatea de-și crea legături romantice cu ambele sexe.
Această ipoteză a fost cercetată de Barry X. Kuhle și Sarah Radtke. În lumea primatelor, fluiditatea sexuală a femeilor a fost deseori observată.