De ce îşi pierd blana urşii polari din Alaska?

0

Pentru oamenii de ştiinţă, fenomentul recent al pierderii blănii în cazul urşilor polari din Alaska este deopotrivă îngrijorător şi misterios. Problema nu a apărut (încă) la toţi urşii polari, dar a fost remarcată în cazul mai multor exemplare din această specie, împreună cu diverse leziuni ale pielii. Potrivit unor teorii, fenomenul ar putea avea legătură cu o boală care ucide focile în regiune.

 

 

Biologul-şef Tony DeGange, de la USGS (departamentul de supraveghere geologică al SUA), susţine că oamenii de ştiinţă americani au examinat 33 de urşi în timpul unor studii de rutină, în zona sudică a regiunii de la Marea Beaufort, în perioada martie – aprilie a acestui an. Dintre aceştia, nouă urşi îşi pierdeau blana şi aveau leziuni grave pe piele. Biologul susţine că, deşi nu este atipic să se întâlnească urşi cu astfel de simptome, este complet anormal să fie atât de mulţi, într-un răstimp atât de scurt, toţi cu aceeaşi problemă. Specialiştii au colectat probe de sânge şi de ţesut de la urşii afectaţi şi acum încearcă să afle care este cauza fenomenului şi dacă acesta are vreo legătură cu o boală misterioasă care atacă focile şi morsele din regiune. Boala a fost identificată în vara trecută, când 60 de foci din zonă au fost descoperite moarte şi alte 75 erau bolnave deja. Printre focile care aveau boala, cele mai multe făceau parte dintr-o specie preferată ca pradă de către urşii polari.

În cazul morselor, deşi acestea au prezentat simptome similare (piederea părului, leziuni pe piele), nu s-au înregistrat decese în masă, ca şi în cazul focilor. Nici la urşii polari monitorizaţi nu s-a înregistrat vreun deces, dar, cu toate acestea, o creştere a numărului de exemplare infectate ar putea deveni o problemă majoră. Astfel, oamenii de ştiinţă continuă monitorizarea şi analizele, acum într-o regiune aflată aproape de graniţa cu Canada şi se vor deplasa şi în alte zone, până în luna mai, pentru a vedea cât de răspândit este fenomenul. Până acum, în ciuda testelor extinse care au urmărit să dezvăluie dacă boala este provocată de vreun agent patogen cunoscut, cauza ei rămâne necunoscută.

 

Sursa: ENN, Discovery News

Foto: Discovery / Kieran Mulvaney

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger