De ce îmbrăţişează urşii koala copacii

0

Un studiu care va fi reţinut de istorie, cu siguranţă, drept cel mai adorabil din toate timpurile susţine că a descoperit secretul urşilor koala – mai exact, cum anume îşi păstrează o temperatură adecvată a corpului în timpul călduroaselor veri australiene, scrie site-ul Inhabitat, citând Wired.

 

 

Micuţii koala au dezvoltat cea mai simpatică metodă de “răcorire”: când atmosfera se încinge, nu se aruncă în noroi, ca alte animale, ci pur şi simplu îmbrăţişează un copac. Aceasta se întâmplă când temperaturile sunt chiar foarte ridicate şi koala nu mai face faţă căldurii prin metoda “tradiţională” de răcorire, adică lingerea membrelor. Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetători australieni şi americani, care au analizat comportamentul urşilor koala la diferite temperaturi. Pe măsură ce temperatura creştea, au observat că ursuleţii se lipeau tot mai strâns şi cu o suprafaţă tot mai mare a corpului de copaci.

Motivul gestului lor este simplu: profită de procesul cunoscut drept transfer conductor de căldură, în cadrul căruia un obiect cald îşi transferă căldura înspre un obiect mai rece, până când ambele obiecte ajung la aceeaşi temperatură. Iar copacii sunt obiectul perfect pentru răcorire, pentru că absorb apa rece din sol, chiar şi când soarele arde, rămânând, astfel, suficient de reci încât să ajute şi urşii koala să se răcorească. Studiul şi concluziile sale sunt publicate în revista Royal Society’s Biology Letters; cercetarea s-a desfăşurat pe 37 de urşi koala şi, pe lângă faptul că au descoperit motivul pentru care ei îmbrăţişează copacii, cercetătorii spun că simpaticii ursuleţi au o preferinţă pentru salcâm, în defavoarea eucaliptului, în perioadele foarte calde, deoarece salcâmul rămâne mai rece, mai mult timp.

 

Surse: Inhabitat, Wired

Foto: Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Cine mi-a ras casa de pe faţa pământului?

Koala ajunge pe lista speciilor vulnerabile din Australia

Lupta pentru viaţă a unui urs koala numit Frodo


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger