Pofta nebună de mâncare stârnită de marijuana nu se datorează doar efectului său asupra creierului, cum se credea până acum, ci şi asupra tubului digestiv, arată o nouă cercetare. Se pare că, din punct de vedere biologic, efectul ierbii asupra tubului digestiv se oglindeşte în cel al consumului de mâncăruri grase.
Gustul mâncărurilor grase, din momentul în care acestea ating limba, dezlănţuie o cascadă de efecte celulare. Iniţial, el trimite un mesaj creierului, care, la rândul său, transmite un mesaj tubului digestiv, unde receptorii intestinali sunt stimulaţi să producă endocanabinoizi. Aceste substanţe chimice afectează foamea şi saţietatea şi amplifică pofta pentru şi mai multe produse pline de grăsimi. De aceea, în mod normal, nu ne putem abţine să mâncăm mai puţin de un cartof prăjit. Receptorii intestinali, cunoscuţi sub denumirea de CB1, sunt acelaşi tip de receptori care interacţionează cu THC-ul (compusul activ al canabisului, care acţionează, printre altele, asupra sistemului de recompensă al creierului) la nivel cerebral. Mâncărurile grase activează receptorii CB1 la nivelul intestinului superior. Asta se întâmplă pentru că gustul grăsimii îmbie creierul să vrea mai mult, iar acesta din urmă trimite un semnal tubului digestiv prin care îi ordonă să sporească activitatea receptorilor CB1, făcând pofta şi mai puternică. Acest efect a fost observat însă doar în cazul mâncărurilor grase, nu şi al dulciurilor – alte produse mult râvnite în urma consumului de canabis. Cercetătorii de la Universitatea din California au obţinut aceste rezultate după ce au studiat tubul digestiv al şobolanilor.
Sursa: Time
Foto: Flickr/RobotSkirts