De ce feţele altor rase arată la fel

1

Probabil că fiecare dintre noi a spus o dată în viaţă că toţi chinezii arată la fel, dar nu ne-am întrebat niciodată de ce. Creierul pare să funcţioneze în mod diferit atunci când o persoană memorează faţa altei persoane din propria rasă decât atunci când încearcă să memoreze chipul unui om care aparţine unei rase diferite, arată un nou studiu.

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern din SUA au încercat să afle cauzele din spatele “efectului celeilalte rase” şi au observat că activitatea cerebrală a unei persoane creşte în primele 200-250 de milisecunde (“efectul N200”) după ce vede chipul unei persoane din aceeaşi rasă sau dintr-o rasă diferită. Cercetările anterioare asociaseră această fază timpurie cu procesul de individualizare, prin care oamenii disting trăsăturile faciale unice ale altor persoane, cum ar fi forma ochilor şi a nasului. Apoi, au observat cercetătorii de la Northwestern în cadrul unui studiu, imediat după depistarea chipului unei alte rase se instalează o altă fază care stabileşte dacă acea faţă va fi memorată sau uitată.

Oamenii de ştiinţă au observat că efectul N200 este mai intens – indicând o activitate cerebrală mai sporită în anumite regiuni ale creierului – în cazul feţelor altor rase care au fost memorate decât în cazul celor care au fost uitate, sugerând că procesul de individualizare mai sus amintit nu se instalează în cazul unor chipuri aparţinând altor rase. În ceea ce priveşte dificultatea recunoaşterii feţelor din altă rasă, cercetătorii cred că creierul multor oameni pur şi simplu nu are îndeajuns de mult antrenament în depistarea informaţiilor faciale care disting rasele între ele.

O altă posibilă explicaţie o reprezintă “categorisirea socială”, adică tendinţa de a-i grupa pe alţii în categorii sociale în funcţie de rasă. Cercetările anterioare au observat că atunci când îi grupăm pe alţii în funcţie de rasă, ajungem să ne focusăm mai mult pe atributele pe care membrii acelui grup le au în comun (cum ar fi culoarea pielii) şi mai puţin pe trăsăturile care îi individualizează.

Sursa: Livescience

Foto: Flickr/magical-world

 


Un comentariu

  1. Una din componentele ce lipsesc studiului, este legat de memorarea trasaturilor faciale de un grup tinta masculin, asupra a una sau mai multe tinere femei atragatoare din o rasa diferita de a grupului, ptr. obiectivizarea rezultatelor se sugereaza, ca sa se inverseze genurile. Singura problema de acuratete ramane ca subiecti sa fie heterosexuali…, deziderat se pare dificil.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger