De ce femeile nu pot face tracţiuni

5

În ciuda unei forme fizice foarte bune, se pare că extrem de puţine femei reuşesc să facă exerciţiul de ridicare la bară cunoscut sub numele “tracţiune” (corpul întins se trage peste nivelul barei, până la bărbie, prin forţa braţelor exclusiv) – şi dacă reuşesc, pot face puţine astfel de ridicări, arată un studiu recent realizat pe această temă. Motivul?

 

 

Cercetătorii de la Universitatea din Dayton au ales, pentru testul lor, 17 femei cu greutate normală, care nu puteau face nicio tracţiune. Timp de trei zile pe săptămână, pe durata a trei luni, aceste femei au făcut pregătire fizică axată în special pe întărirea muşchilor necesari pentru a face tracţiuni (bicepşi, dorsali). Au ridicat diverse greutăţi, ba chiar au repetat ridicări variate la bară, în speranţa că vor reuşi, la finalul pregătirii, să facă tracţiuni corecte. De asemenea, au făcut exerciţii de aerobic, pentru arderea grăsimilor din corp. La sfârşitul programului de trei luni de pregătire fizică, femeile reuşiseră să îşi crească forţa în partea superioară a corpului cu 36% şi îşi scăzuseră nivelul de grăsime din corp cu 2%. În ziua testului, numai 4 din cele 17 femei au reuşit să facă tracţiuni – şi, mai exact, numai câte una singură de fiecare.

„Chiar credeam că, după atâta exerciţiu, toate vor putea să facă măcar o tracţiune”, a declarat Paul Vanderburgh, profesor la Universitatea Dayton şi autor al studiului. Dar se pare că este nevoie de mai mult decât forţă fizică în partea superioară a corpului pentru a face tracţiuni, arată studiul coordonat de acesta. Atât bărbaţii, cât şi femeile care pot face tracţiuni beneficiază de o combinaţie de forţă fizică, grăsime corporală redusă şi o statură mai mică. „Din cauză că femeile au un nivel mai scăzut de testosteron decât bărbaţii, în timpul pregătirii fizice ele dezvoltă muşchi, în mod normal, mai puţin decât bărbaţii şi nici nu pot pierde atât de multă grăsime”, explică profesorul Vanderburgh. Astfel că, arată studiul său, indiferent cât de în formă sunt femeile, cât de pregătite fizic şi antrenate sunt, tot nu reuşesc să facă tracţiuni sau reuşesc să facă extrem de puţine (cazurile acestea fiind excepţii). Însă nici bărbaţii nu sunt toţi capabili să facă tracţiuni: cei mai înalţi sau mai masivi ca structură sau care au braţe mai lungi sunt în aceeaşi situaţie ca şi femeile, ca să nu mai vorbim de cei care nu excelează la capitolul pregătire fizică.

 

Sursa şi mai multe detalii: NYTimes

Foto: NYT


5 comentarii

  1. Narcis Memet via Facebook on

    :))))))eu am dat bacul la sport… și fix tracțiunile mi-au picat… vreo 15 sau 20 parcă… da le-am făcut pe toate… :)))

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger