De ce Facebook ne face nefericiţi

1

Psihologii spun că, cu cât ne plimbăm mai mult printre “ştirile” de pe Facebook, cu cât comentăm mai mult şi postăm diverse lucruri pe această reţea de socializare, cu atât mai mult creşte probabilitatea să ne simţim nefericiţi şi nesatisfăcuţi cu propria viaţă.

 

 

Nu este vorba de faptul că oamenii tind să se refugieze în social media atunci când se simt trişti sau abătuţi, arată un studiu realizat de psihologi de la Universitatea Ann Arbor din Michigan, SUA. Se pare că tocmai reţeaua socială este cea care împrăştie nemulţumirea – nu este încă foarte clar de ce, dar cercetătorii au suspiciunile lor. „Dată fiind natura publică a acestor reţele, oamenii spun diverse lucruri pozitive despre ei, lucruri care se petrec în vieţile lor şi un utilizator Facebook ar putea avea o impresie greşită despre vieţile altor oameni, în funcţie de ce anume împărtăşesc aceştia”, spune psihologul Oscar Ybarra. „Astfel, se pot simţi mai prost la capitolul lucruri pozitive din viaţă în comparaţie cu prietenii lor şi cu toate lucrurile minunate despre care aceştia scriu”.

Relaţiile din viaţa reală au foarte multe beneficii, arată o serie de studii. Interacţiunile sociale pozitive sunt un impuls pentru fericire şi inteligenţă şi duc la un proces mai bun de luare a deciziilor. Oamenii care sunt mai integraţi social au vieţi mai lungi şi mai sănătoase, arată alte studii. Dar studiile privind efectele social media asupra vieţilor oamenilor sunt încă puţine, deşi peste 500 de milioane de persoane utilizează Facebook în fiecare zi. Pentru studiul coordonat de el, Ybarra şi echipa sa au adunat informaţii de la 80 de persoane care au răspuns unor chestionare psihologice care vizau nivelul de satisfacţie privind propria viaţă, încrederea de sine, depresia şi alţi factori psihologici.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: Discovery


Un comentariu

  1. Pingback: Facebook, Sign Up pentru depresie | The Dude

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger