De ce e uciderea în masă a câinilor o soluție proastă și care e rezolvarea

7

Gestionarea câinilor fără stăpân prin ucidere în masă, așa cum propune PDL, s-a dovedit ineficientă atât în România, cât și în întreaga lume. În perioada 2001-2008, doar în București au fost omorâți aproape 150.000 de câini, cheltuindu-se aproape 10 milioane de euro din banii publici. Iar această campanie de ucidere în masă nu a dus la dispariția câinilor de pe străzi.

 

 

de Fundația Vier Pfoten

Potrivit studiilor organizațiilor internaționale de profil, dar și conform Organizației Mondiale a Sănătății (Ghidul pentru managementul populației canine, Geneva 1990), uciderea în masă a câinilor este o metodă ineficientă și costisitoare. Studiile arată că, în urma aplicării unei campanii de ucidere, orice teritoriu rămas liber de câini va fi ocupat în scurt timp de către alți câini, deoarece resursele (hrană, apă, adăpost) sunt în continuare disponibile. Mai mult decât atât, conform OMS, reducerea populației prin mortalitate este compensată rapid prin creșterea calității vieții și a puterii de reproducție a supraviețuitorilor. Astfel, câinii rămăși vor fi mai rezistenți și vor avea mai mulți urmași, pentru că rata de înmulțire crește și depășește cu mult rata de prindere și omorâre.

Principiul de bază care trebuie aplicat în managementul populației canine este controlul reproducției, pentru stoparea înmulțirii necontrolate a animalelor. Controlul reproducției canine fără stăpân presupune: prinderea animalelor, deparazitarea și vaccinarea lor, identificarea și marcarea într-un mod vizibil (crotaliu) și sterilizarea și returnarea în locurile de unde au fost ridicate. Această metodă este eficientă atât pentru că oprește înmulțirea necontrolată, elimină riscul de boli transmisible la om dar și pentru că asigură securitatea teritoriului (alți câini noi nu vor putea intra pe acel teritoriu). În plus, controlul reproducției trebuie aplicat și în proprietatea privată, pentru eliminarea sursei câinilor fără stăpân (câini abandonați -“pui și adulți, câini pierduți, câini lăsați liberi pe stradă).

Aceaste acțiuni, împreună cu măsuri legislative (recensământ, înregistrare și identificare, pedepsirea abandonului), măsuri educative și campanii de încurajare a adopțiilor pot duce la un rezultat pe termen lung, și anume o țară fără câini pe străzi. Toate aceste măsuri care fac parte din ghidul pentru managementul câinilor fără stăpân trebuie aplicate simultan și continuu, pentru obținerea de rezultate vizibile în cel mai scurt timp, dar și pentru menținerea acestora, prin rezolvarea problemei câinilor fără stăpân la nivelul întregii țări. De asemenea, este nevoie de o colaborare, pentru eficientizarea întregului proces, nu de o scindare în tabere adverse, așa cum încearcă acum reprezentanții PDL. Aplicarea în continuare a unei campanii de ucidere în masă, care și-a dovedit ineficiența în România în perioada 2001-2008, nu va duce decât la perpetuarea problemei.

Cei care își doresc rezolvarea acestei situații sunt de fapt iubitorii de animale și organizațiile de profil, nu autoritățile care urmăresc doar un capital de imagine înaintea campaniei electorale, cu promisiuni deșarte. Așa cum spune Albert Einstein, “este o nebunie să repeți același lucru la nesfârșit și să te aștepți la rezultate diferite”. Având în vedere argumentele enumerate, vă rugăm se ne fiți alături în demersul pentru implementarea unei soluții eficiente în ceea ce privește câinii fără stăpân!

Foto: Flickr / Chris Lancaster


7 comentarii

  1. ati vorbit vreodata cu mama unui copil muscat de caine?
    si daca dati citatul din Einstein, inseamna ca sunteti de acord cu schimbarea actualului sistem, care este exact cel pe care il propuneti voi si care vedem ce rezultate minunate ofera.

  2. eu am o problema cu dintii cainelui nu cu organul genital. si castrati fiind ei tot musca. si nu ma incalzeste cu nimic muscatura unui caine necastrat.

  3. Este partial adevarat, Vier Pfoten.
    Aveti o explicatie a faptului ca pe strazile oraselor vestice nu exista URMA de ciine vagabond?
    Prin sterilizare ei ar ramine in continuare pe strazi. Si totusi pe acolo nu exista ciini vagabonzi.
    De asemenea sterilizarea nu elimina agresivitatea ciinilor (una din problemele majore).

  4. catre Fundația Vier Pfoten ….. cred ca intreaga vs. pledoarie este un moft… dece/ deaorece daca unul dintre voi ati fi fost muscat de caini… sau, daca mai multi dintre dv. ati sta macar o jumatate de garda la un spital de urgenta [cu adresa ‘muscati de caini’] ati schimba aceasta agasamta ploaie de cuvinte inutile
    caini fara stapan trebuie starpiti asa cum facea bunicu meu pe vremi cand i se nasteau prea multi…. no comment
    deci
    1. toti portarii de intreprinderi, insituttii, care isi tin cainii ca sa aiba ei somnul linistit sa li se interzica mentinerea pelangaei a acestor biete animale ale nimanui
    2. mai bine cointeresati o fabrica de manusi sau alte obiecte din pielea acestor patrupede si asa se vor imputina ajungand chiar la ‘criza’
    3. eutanasierea, in masa, sa fie facuta fara asistenta copiilor sau a celor prea milosi [cum sunt unii dintre dv.]

    in rest, pledati pt cele 3 puncte si veti face un lucru util si benefic tuturora !

  5. Pingback: VIDEO La prins de câini cu Vier Pfoten | TOTB.ro - Think Outside the Box

  6. De fapt nu un caine vagabond te musca, ci un alt om. De ce? Cainele ala a ajuns in strada din cauza unui om, cainele ala s-a inmultit si a supravietuit conditiilor din strada, anume: batai din partea oamenilor, roti de masina care au trecut peste el, geruri de iarna fara un adapost, zile intregi fara macar o bucatica de paine…Cred ca ar fi mai bine sa incetati cu tot egoismul asta si toata superficialitatea asta. Ei sunt responsabilitatea noastra, iar solutia nu este sa ucidem! Mama unui copil muscat de caine ar trebui sa fie o mama mai buna, sa isi supravegheze copilul si sa il educe! Sa il educe ca datoria noastra de oameni este sa protejam animalele, nu sa calcam in picioare si sa ucidem orice pentru confortul nostru! Ar fi trebuit sa intelegem pana acum lucrurile astea!
    Felicitari Vier Pfoten!

    • ba nu, Ana, cainele te musca. Dar stii care e diferenta? Ca daca ma musca un om pot sa chem politia, pot sa il dau in judecata, poate plateste o amenda, poate face si o seara macar de puscarie. Daca ma musca un caine, nu pot sa fac nimic. Iar mama unui copil muscat de caine ar trebui sa te educe pe tine care e diferenta intre copilul tau si un caine de pe strada.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger